Knight Area – D-DAY II: THE FINAL CHAPTER

Knight Area – D-DAY II: THE FINAL CHAPTER

9 tracks

Releasedatum: 4 maart 2022

In oktober 2019 heeft de vijfkoppige neo-progressieve band Knight Area uit Nederland het album ‘D-Day’ uitgebracht. Een album dat in het geheel in het teken staat van de heftige gevechten van de tweede wereldoorlog. Het verhaal was hiermee nog niet af voor de band en na drie jaar verschijnt nu het indrukwekkende vervolg ‘D-Day II: The Final Chapter’, geschreven over de man achter de soldaat. Dit is geresulteerd in een album met hardere trend dan zijn voorganger, maar met wederom sterke teksten gezongen door Willem Ketelaers (Ayreon, Robby Valentine) en de muziek van Peter Vink (Q65, Finch, Ayreon), Mark Bogert, Gerben Klazinga en Pieter van Hoorn.

Het album zet direct de sfeer vanaf de eerste seconde met de sterke opener ‘The Enemy Within’ wat duidelijk verhaalt over het gevecht dat de soldaat met zichzelf heeft. Het tweede nummer ‘Piece of Mind’ gaat meer over de man zelf. Wie is de man achter de soldaat? Dit album heeft hierdoor een duidelijke boodschap die tot denken zet. Het nummer ‘I believe’ gaat over de soldaten die hun vertrouwde thuis moesten achterlaten met al hun dierbaren om te vechten in een woest landschap. Ze lieten hun dromen en idealen achter om te vechten voor de dromen en idealen van anderen.

Met nummers als ‘The Journey Home’ wordt nog meer nadruk op de man achter de soldaat gelegd. Het nummer beschrijft de reis na de oorlog naar huis in figuurlijke zin. De soldaten konden niet hun verhaal kwijt en kregen geen respect. Men wou de oorlog het liefst vergeten, maar voor de veteranen ging dat niet. Het kostte hen vele jaren en niet voor iedereen kwam daar ooit een eind aan. Velen konden de oorlog nooit uit hun hoofd krijgen.

Het album eindigt met een orkest compilatie uitvoering. Het bombastische nummer geeft een episch einde aan het verhaal. ‘D-Day II’ zit muzikaal sterk in elkaar en met zulke teksten is het een album om echt te luisteren. Het kost dan ook geen moeite om zelf in je eigen hoofd een visueel beeld te vormen van deze soldaat waarover verteld wordt. Het album is afwisselend met alleen instrumentale nummers, meer heavy nummers en zelfs een akoestisch nummer. Knight Area laat hiermee zien dat ze heel veelzijdig zijn en alles tot in de puntjes beheersen. Het is een genot om te luisteren.

Met concerten in Arnhem, Zwolle, Dordrecht, Sittard, Helmond, Amstelveen, Hoorn en Vlaardingen is er in het komend voorjaar genoeg keuze om deze muziek ook live te luisteren en de band te zien spelen. Voor kaarten zie de officiële website van Knight Area (http://knightarea.com/).

Tracklist

1 The Enemy Within
2 Peace of Mind
3 I Believe
4 For Those Who Fell
5 The Dream
6 The Journey Home
7 Crossroads
8 Freedom For Everyone (Acoustic)
9 Orchestra Compilation

© Daniël Nijveldt | All Rights Reserved