Knight Area in Luxor Live, 10-12-2023

Zoals hier eerder viel te lezen, vindt het afscheidsconcert van de Nederlandse progressieve rock/metal band Knight Area op deze zondagmiddag plaats. De mooie voormalige bioscoopzaal van Luxor Live zit goed vol en men is benieuwd naar het concert. Maar toch heerst er niet alleen de gebruikelijke spanning voorafgaan aan een show, er is ook ruimte voor herinneringen aan de mooie avonturen van de muzikale ridders.

Zanger Jan Willem Ketelaers maakt tussen de nummers door tijd om de mensen die achter de schermen zoveel hebben betekend voor de band in het zonnetje te zetten. Het achttal krijgt een mooie ingelijste foto, die ongetwijfeld aan menig muur komt te hangen. Ook is er ruimte voor de nodige verrassingen tijdens dit laatste concert. Zo komen Ron Ouwehand op gitaar en Michel Blanken op drums – beide uit de progressieve symfo band Chiron’s Return – hun bijdrage doen. Ron speelt mee met ‘The Dream’ waardoor het nummer nog krachtiger klinkt dan op de oorspronkelijke plaat. Ook het drumwerk van Michel tijdens het nummer ‘The Reaper’ klinkt erg strak. Dit smaakt zeker naar meer van deze band in de toekomst. Bij laatstgenoemd nummer komt ook de dood (in gestalte van Pieter van Hoorn) op het podium. Gehuld in een kleed en met lichtgevende ogen sluipt hij achter de bandleden, maar gelukkig verdwijnt hij zonder slachtoffers.

Maar terug naar de band Knight Area, waar er ook ruimte is voor een traan. Bassist Peter Vink die sinds 1960 zijn snaren bespeelt, kondigt aan dat dit zijn laatste bijdrage als vast bandlid zal zijn. Hij zal gelukkig nog wel zo nu en dan bij een project aanschuiven, maar niet meer in een vaste samenstelling. Het is mooi geweest. Peter laat een zeer indrukwekkende carrière achter waar hij met trots op kan terugkijken en hij zal zeker gemist worden. Al is het maar door zijn typische tongetje waarmee hij altijd uitstraalt hoe blij hij is op het podium waar hij zo goed tot zijn recht komt.

Deze avond is er ook nog gedacht aan het mooie duet ‘Please Come Home’ dat de band in 2011 maakte. Dit keer niet met Charlotte Wessels, maar met Nadine Pruim-Bogert. Omdat zowel Jan Willem als Nadine op het oorspronkelijke nummer niet te horen zijn, zet het dit nummer in een heel ander jasje dat zeer zeker niet onder doet voor het origineel. Sowieso geeft de band door een mix van de 2 D-Day albums (uit 2019 en 2022) en al hun eerdere werk een mooi overzicht van hoe veelzijdig Knight Area is en hoe knap de nummers in elkaar steken. Er is ruimte voor solo’s zonder dat dit overheerst; alles is mooi in balans, wat altijd kan worden overgelaten aan gitarist Mark Bogert.

Knight Area is een technische band die dankzij het strakke drumwerk van Pieter van Hoorn en met de bas van Peter Vink wordt voorzien van een perfecte fundatie. Als daar dan het gitaarwerk van Mark en ook de toetsen van Gerben Klazinga aan worden toegevoegd staat er een geheel dat deze band echt aan de top zet van wat progressief Nederland te bieden heeft. Wellicht was ons landje er niet helemaal klaar voor, want ze hebben altijd meer aanzien in andere landen gehad, maar dat wil gelukkig niet zeggen dat er geen goede band met de fans hier behouden is.

De muzikanten genieten zichtbaar van deze avond en dat stralen ze uit over het publiek. Het nummer ‘Memories’ krijgt een andere lading en ook – voor het publiek speciale – ‘Heaven and Beyond’ dat zoals altijd luid wordt meegezongen maakt veel dubbele gevoelens los. De ridders worden als helden toegezongen en zullen altijd in de herinneringen blijven bestaan.

Nadat de laatste tonen klinken, loopt de band van het podium af, maar uiteraard laat het publiek dat niet toe. Onder luid “we want more” wordt op het grote scherm een video getoond met daarop beelden van Knight Area door de jaren heen. De samenstelling is wel zo nu en dan gewijzigd, maar toch was de band altijd een eenheid en hebben de muzikanten samen een mooie uitstraling gehad al die 20 jaar. Als de beelden stoppen komen ze weer op het podium.

Nadat vervolgens ook de tonen van ‘Mortal Brow’ – wederom een duet met Nadine – langzaam ten einde komen is het dan toch echt tijd voor een afscheid van de band. Onze fotograaf maakt de laatste foto van band met publiek en daarna verlaten ze het podium. Na zo’n speciale avond is het daarna tijd om de zaal in te gaan en daar nemen de artiesten nog met persoonlijke verhalen afscheid van eenieder in de zaal. Het is mooi geweest, maar men zal zeker vaak terugdenken aan de mooie tijden, tijdens het luisteren van een van de vele albums die Knight Area heeft gemaakt.

Knight Area bedankt!

 

© Daniël Nijveldt

Daniël Nijveldt
Recensent