Knight Area stopt

De in 2004 in Nederland opgerichte progressieve rock/metal band Knight Area betreedt komende zondag, 10 december 2023, in Luxor Live Arnhem voor de laatste keer het podium. Na bijna 20 jaar, negen studioalbums (waarvan één EP) en talloze concerten stopt een van de beste progbands op hun hoogtepunt. Het zal wennen zijn op het progressieve metal vlak zonder het vijftal ridders. Zeker na hun laatste twee conceptalbums – die in het teken stonden van D-Day en het verhaal achter de soldaat – hadden ze een flink nieuwe schare aan fans. Dat was zeker te merken op de digitale streamingkanalen waar men steeds meer deze band gingen ontdekken met ruim een half miljoen luisteraars per jaar.

De band ging door de tijd de nodige veranderingen door, al zijn oprichter/toetsenist Gerben Klazinga en drummer Pieter van Hoorn vanaf het eerste moment erbij. Met de eerste zanger, Mark Smit, was de band meer symfonisch, door de komst in 2012 van Mark Bogert (gitaar) en Peter Vink (bas) kwam de band meer in de metal-scene. In 2019 sloot zanger Jan-Willem Ketelaers bij de band aan en werd door hem de tekst gemaakt voor D-Day. Wederom veranderde de stijl van Knight Area en lieten de muzikanten zien door de tijd te groeien als band.

Als band kwam Knight Area op allerlei locaties in verschillende landen. In Nederland zijn de concerten in kleine zalen geweest door het hele land, maar vooral in Polen was de band enorm groot. Ook in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Wales en Amerika (en zo nog vele andere landen) is de band altijd groots onthaald geworden, waar ze nog steeds goede herinneringen aan hebben. Op festivals in Nederland heeft Knight Area ze helaas niet gestaan, wellicht omdat de muziek echt een serieuze boodschap heeft. Des te meer komen de fans naar hun concerten toe, waar men echt geniet van hun muziek en er altijd een schitterende sfeer ontstaat.

Uiteraard vroegen we de bandleden naar hun eigen toekomst. Gerben Klazinga gaat met Broers+Klazinga nog materiaal maken (ze hebben al 45 minuten opgenomen).

Peter Vink gaat na 10 december met pensioen. Zullen we hem dan nooit meer horen…? Gelukkig is dat niet het geval. Hij sluit niet uit zo nu en dan als sessiemuzikant mee te doen op een album. Mark Bogert zullen we samen met Jan Willem Ketelaers nog horen in het nieuwe project van Magoria en bij het soloproject van Edward Reekers. Pieter van Hoorn gaan eerst enorm genieten van het laatste concert en daarna kijken hoe verder. Gelukkig blijft hij wel drummen, dus ongetwijfeld gaan we ook nog meer van hem horen.

Voor nu kunnen we nog genieten van het laatste concert. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar – al gaat het erg hard – voor 14.00 uur op zondag 10 december 2023. Er staan een aantal leuke verrassingen op de planning, waardoor de afscheidsshow des te unieker wordt. Zodra de laatste tonen klinken, is het daarna aan de fans om de muziek van Knight Area voor altijd levendig te houden. Wellicht wel met een laatste vinyl album dat dan het daglicht ziet.

© Daniël Nijveldt

 

Fotografie | © Tempus Fugit Pictures | All Rights Reserved