Mando Diao in Paradiso, 12-12-2023

In de schaars verlichte ambiance van Paradiso betraden ze het podium, bijna onopgemerkt. Het lijkt wel alsof de (dan wel bijna lege) zaal überhaupt niet doorheeft dat er iets op het podium gebeurt. Maar dan, als een betovering, valt de stilte als het voorprogramma Gunmoll de eerste noot aanslaat. Jolien Grunberg, de leadzangeres, opent haar mond en vult de ruimte met een stem die je uit duizenden zou kunnen herkennen. Een uniek geluid dat, zoals alles, wellicht een persoonlijke voorkeur vereist. Niettemin omarmt Paradiso deze klanken vol enthousiasme.

Hoewel de zaal nog niet de capaciteit heeft bereikt die het later zal hebben, is de inzet van het aanwezige publiek opmerkelijk. Mensen dansen en de energie tussen de band en het publiek is duidelijk voelbaar. Het is een intieme samensmelting van energie die zich verspreidt en vult. Deze chemie wordt nog meer versterkt door het zichtbare enthousiasme binnen de band, een kenmerk van ware artiesten die hun alles geven. Grunberg, bijvoorbeeld, gebruikt haar gehele lichaam als een instrument, wat een indrukwekkend schouwspel oplevert. In haar zangkunst brengt ze unieke klanken naar voren, waardoor de nummers een eigen, karakteristiek geluid krijgen.

Gunmoll; een effectieve opwarmer. Naarmate we dichter bij het hoofdprogramma komen, stromen er meer mensen de zaal binnen. Toch blijft Paradiso erg leeg in vergelijking met andere concerten. Ze hebben zelfs het balkon dichtgehouden, te weinig verkochte tickets, misschien? Wel een strategische zet van de ‘venue’. Het is natuurlijk niet heel sfeervol als een artiest tegen een lege vloer aankijkt, omdat de helft van de-wel-verkochte-tickets boven is gaan zitten. 

Iets na half negen, doordrenkt van een magnetische energie, betreedt Mando Diao dan ook zelf het podium en laat een golf van opwinding door de zaal razen. Vanaf het eerste moment is het duidelijk dat deze avond veelbelovend zal zijn, en de Zweedse rockband betreedt het toneel als ware iconen uit de jaren tachtig, compleet met een onmiskenbare mix van charisma en esthetiek die hen transformeert tot levende legendes.

Het optreden is doordacht opgebouwd als een reeks 'acts', zoals aangegeven op de vooraf geplakte 'setlist'. Hoewel sommige fans teleurgesteld zijn dat het geliefde "Amsterdam" niet op de lijst staat, doet dit niets af aan de algehele impact van de show. De setlist zelf is een meesterlijke combinatie van tijdloze favorieten en hedendaagse hits, waardoor zowel de toegewijde volgers als nieuwkomers werden meegesleept in een muzikale reis. Nummers als "Dance With Somebody" en "Gloria" brengen een golf van extase teweeg in de menigte, terwijl de diepere, meer introspectieve tracks een emotionele diepgang toevoegen aan de avond.

Het feit dat de setlist een zorgvuldig samengestelde mix is, getuigt van Mando Diao's streven naar het leveren van een gedenkwaardige ervaring. De band beheerst de kunst van dynamiek, met pieken van opwinding en rustige momenten van contemplatie die perfect in elkaar overvloeiden. Dit alles wordt ondersteund door de kenmerkende krachtige stem van de zanger, die als een muzikale leidraad door de avond snijdt.

Het onderlinge respect en de uitstekende aanvulling tussen de bandleden wordt op diverse momenten gedurende de avond zichtbaar. Niet alleen de charismatische leadzanger, Björn Dixgård, is verantwoordelijk voor de onvergetelijke avond; elk bandlid levert vanavond een buitengewone prestatie. Een treffend voorbeeld van de wederzijdse waardering binnen de band werd geïllustreerd toen de zanger in het midden van de show uitroept: "What about me introducing my diamonds tonight?" Dit benadrukt eens te meer het diepgewortelde respect en de onderlinge waardering binnen de band. Net zoals bij het voorprogramma, straalt de chemie tussen de bandleden van het podium, wat onbetwistbaar bijdraagt aan de algehele magie van de avond.

Gelukkig zijn wij niet de enigen die deze avond als uiterst geslaagd beschouwen; het lijkt er sterk op dat Mando Diao zelf ook intens genoten heeft. "Oh my god!!! What a night at the legendary Paradiso in Amsterdam. Unforgettable!" post de band enthousiast op Instagram de volgende dag. En onvergetelijk is het zeker. Deze avond zal de (geschiedenis)boeken ingaan als een mijlpaal, een bladzijde in de boeken van zowel de band als degenen die aanwezig waren om getuige te zijn van deze onvergetelijke muzikale reis.

© Demi Luna Traas