LLL, LowLandsLiteratuur

Ja, zeker wel, literatuur op Lowlands, en of dat hip is! Check bijvoorbeeld maar eens de Poem Booth, waar technologie en poëzie tot leven komen. Dit door middel van een computer die op basis van je foto en artificiële intelligentie een gedicht schrijft. De input op de harde schijf? Het oeuvre van Maarten Inghels, voormalig stadsdichter van Antwerpen.
 
In de literaire talkshow ‘Buitenmensen’ praat Vrouwkje Tuinman met drie auteurs die leven in het landschap waarover ze schrijven: Gerbrand Bakker, Renske Jonkman en Nicolien Mizee. Op naar een realistischer beeld over ‘de provincie’!

In '
Crisisberaad' lossen cartoonist Jip van den Toorn, schrijver Tobi Lakmaker, illustrator Paul Faassen, fotograaf Jan Dirk van der Burg en Flexibele Opiniemaker Thomas Hogeling onder leiding van Annefleur Schipper (De Lesbische Liga) alle problemen voor je op. Of niet …
 
Dan hebben we zelfs nog een literaire boyband: Wout Waanders, Jelko Arts, Laurens van de Linde, Martin Rombouts en Koen Frijns van BOYBAND brengen zwoele alliteraties, poëtische dansmoves en sexy metaforen. Meezingen mag, er doorheen gillen is verplicht.
 
De vijand: Hanna Bervoets, Martin Rombouts, Laura van der Haar en Lucas de Waard kruipen in de hoofden van de personages die ze het meest vrezen. Vier monologen, een paar slapeloze nachten misschien, maar uiteindelijk komen we hier als samenleving sterker uit.
 
Drag House of Words: Bij poëzievrijplaats Drag House of Words vieren kings, queens en inbetweens als Ma’Ma Queen, Teddy Tops, Suus Hizzl, Sandro van der Leeuw, Jasper Albinus, Steff Geelen, Pelumi Adejumo, Mel Kikkert en Moni Zwitserloot de power van het woord.

Eus’ Boekenclub: Adonis is pop-up het toneel voor ‘Eus’ Boekenclub’, waarmee schrijver/presentator Özcan ‘Eus’ Akyol de liefde voor het lezen viert. Live en ongedwongen ontvangt hij collega’s Roxane van Iperen, Nico Dijkshoorn, Laura van der Haar en Wout Waanders.

Het begin van alles: In ‘Het begin van alles’ gaat het om de start van schrijverscarrières: die van nieuwelingen Stéphanie Hoogenberk, Gijs Wilbrink en Sarah Neutkens. Met hun debuten in de hand onthullen ze aan presentator Shula Tas hoe ze daartoe kwamen.

Nyk de Vries & Artvark Saxophone Quartet: De Friese schrijver Nyk de Vries en het Rotterdamse saxkwartet Artvark laten spoken word en experimentele muziek samenvloeien in ‘Tagelyk’, een bijzondere voorstelling over dolende zielen in dezelfde nacht. Met visuals van cultheld Willie Darktrousers.

PepTalk: Pepijn Schoneveld maakt live op Lowlands een aflevering van zijn podcast ‘PepTalk’ en praat je bij over de zin van het leven – met oprechte interesse en empathie, maar ook met veel humor. Te gast zijn de auteurs Esther Gerritsen en Fokke Obbema.

Poëzie is een daad: Oprichters van het Instagramaccount @poëzieiseendaad, Joost Oomen, Stefanie Liebreks en Yentl van Stokkum, presenteren zeven redenen om van poëzie te houden. Met Nikki Dekker, Cesar Majorana, Frino en De Poezieboys. Liefde is poëzie, poëzie is liefde.

Slava Ukraini!: Iris Koppe en Jaap Scholten (auteurs), Olaf Koens (RTL-correspondent), Ravenna Westerhout (architect en onderzoeker) en Joris van Gennip (fotojournalist) bespreken de Oekraïne-oorlog. Met Pieter Klok als gespreksleider en muziek van Illya Tandur.v
 
© Regine Pijning
 
 
Foto | Nico Dijkshoorn | Yes In My Backyard, Alkmaar 2023 | © Fotono Photography