Dauwpop 2023 – Vrijdag

Dauwpop 2023 - Vrijdag 

Het is inmiddels alweer enige tijd geleden dat het Hemelvaart was, maar toch is het op vrijdag 2 juni tijd voor de start van Dauwpop. Doordat Hemelvaart dit jaar vroeg in mei viel, is door de festivalorganisatie dit jaar gekozen voor een vrijdag en zaterdag later in het jaar. De meest logische dagen voor een festival, aldus de organisatoren. Net als vorig jaar duurt Dauwpop twee dagen. Deze vrijdag is lekker druk op het gezellig aangeklede terrein midden in de bossen van Hellendoorn.

Ook al begint het programma op vrijdag pas om 15 uur, de line-up is op deze middag en avond sterk te noemen. Het is altijd lastig om te kiezen tussen de vele bands, maar wij hebben op deze lekkere zonnig dag een selectie weten te maken tussen alle bands verdeeld over de zes podia.

De opening op het KING KING podium wordt verzorgd door de 4-koppige Brittpop band Orange Skyline. De mannen uit Groningen hoeven weinig moeite te doen om het publiek gelijk al in de feeststemming te brengen. Het is met de aanstekelijke nummers en het stevige gitaarwerk eerder moeilijk om niet mee te dansen en te springen.

Ook Sticks geeft deze middag acte de présence. Met zijn sterke teksten - die de rapper zo uit zijn mouw schudt - geeft de Zwollenaar een bak energie aan het publiek. Dit alles uiteraard met hulp van Kubus die de beats knalhard uit de speakers doet blazen. Het duo heeft er duidelijk zin in en laat het toestromende festivalpubliek genieten.

Op het hoofdpodium pakken we de Noorse band Madrugada mee. Het begin verloopt voor de gitarist niet volgens planning want er komt ondanks alle moeite geen geluid uit zijn versterker. Samen met de technicus wordt er druk gesleuteld terwijl de andere bandleden het tweede nummer inzetten. Knap hoe ze blijven doorgaan terwijl de gitaar ontbreekt. Gelukkig duurt het niet het hele nummer lang, want al snel horen we dan ook echt zijn gitaarspel en horen we pas echt goed hoe hun alternatieve rock klinkt. Na een pauze van tien jaar (tussen 2008 en 2018) is Madrugada weer terug en beter dan ooit.

Daar waar Madrugada nog gitaar problemen heeft, stoeit Son Mieux met een verkoudheid. Ook hier lijdt het optreden totaal niet onder, want de energie die deze band op het podium zet is onwijs aanstekelijk. De tent van het hoofdpodium is helemaal gevuld en ook erachter op het terrein geniet en danst het publiek. Stilstaan is geen optie. Het zonnetje schijnt er heerlijk bij en daardoor is het zomers gevoel dat bij deze muziek hoort meer dan compleet.

In de schuur is het Warhaus die het dak eraf wil laten gaan. Met wat mysterieuze, licht dramatische nummers zet de band een fijn sfeertje neer in deze speciaal opgezette locatie. De schuur is donker en de verlichting voegt nog wat mysterie toe aan de toch wel stoffige ruimte. Dit past bij het terrein dat langzaamaan aan het veranderen is naar een droge zandverstuiving.

Als afsluiter van de vrijdag gaan we nog naar The Prodigy toe. De Britse danceact heeft zanger Keith Flint verloren, maar is daarmee niet het charisma kwijt. De nummers knallen uit de speakers en de show is zoals gebruikelijk hard en ruig op de best mogelijke manier. Als tribuut aan Keith wordt tijdens ‘Firestarter’ de typische look van de overleden zanger geprojecteerd door middel van lasers. Het publiek geniet zichtbaar en ver tot op het veld staan mensen mee te springen en dansen.

Dat The Prodigy altijd in voor iets geks is, blijkt wel als de zanger van het podium af springt tijdens ‘Voodoo People’ terwijl hij vrolijk door zingt en praat. Of de beveiliging er ook blij mee is, is nog af te vragen want ook zij krijgen een conditietest door achter hem aan te rennen. Het feestje is deze avond in ieder geval helemaal compleet. De beats klinken tot ver in Hellendoorn en zodra het weer wat rustiger wordt, zit de eerste dag er helaas al weer op.

 

Daniël Nijveldt
Recensent