The Wombats – Fix Yourself, Not The World

The Wombats – Fix Yourself, Not The World

12 tracks

Releasedatum: 14 januari 2022

Voor ons ligt het vijfde studioalbum van The Wombats, die alweer 15 jaar bestaan. Het album ‘Fix Yourself, Not The World’ komt uit op de vooravond van hun tour, die in het voorjaar van 2022 op de kalender staat. De tour start in april in Engeland en doet ook Nederland aan met shows in Paradiso, Amsterdam (17 mei), SPOT/De Oosterpoort, Groningen (18 mei) en TivoliVredenburg, Utrecht (19 mei).

Als onderdeel van de tour van The Wombats staat ook de O2-arena op het tourschema wat hun grootste optreden tot op heden betekent. Op zich wel logisch, gezien de band aardig aan de weg timmert en hun succes steeds groter wordt. Bewijs hiervoor is de huidige single ‘If You Ever Leave, I’m Coming With You’ met veel airtime op BBC1 radio dankzij vermelding in hun lijst van “Hottest Record in the World”. Inmiddels trekken The Wombats alweer 2,4 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify: dus zeker de moeite waard om ook dit nieuwe album te luisteren.

Het maken van ‘Fix Yourself, Not The World’ was allesbehalve eenvoudig. Doordat frontman Matthew “Murph” Murphy in Los Angeles, Tord Øverland Knudsen (bassist) in Oslo en Dan Haggis (drums) in London woont en de huidige restricties met reizen hun plannen in de war schopten, besloten The Wombats dit album via diverse online Zoom sessies te plannen en te schrijven. Alle nummers zijn door de bandleden zelf opgenomen waarna alle bestanden naar diverse producers gestuurd zijn en de nummers tot leven kwamen. De producers hadden al eerder gewerkt met U2, Dua Lipa, Nothing But Thieves, Twenty One Pilots en vele anderen. Hierover gaf Matthew aan dat het een gekkenhuis was: “It was pure madness, to be honest”. Gelukkig wel succesvolle krankzinnigheid, want het album klinkt prima! De albumhoes laat daarbij goed de chaos zien die het gekost moet hebben om dit op deze manier tot stand te brengen.

Het album begint direct goed met een lekker tempo in het nummer ‘Flip Me Upside Down’. Je kan al snel meezingen, doordat de teksten erg catchy zijn. De derde track, eerder genoemde single ‘If You Ever Leave, I’m Coming With You’ zorgt er met zijn electro-pop geluiden al snel voor dat je mee swingt in een soort van zomers gevoel. Het nummer is besmettelijk en maakt dat je verlangt naar meer en dat komt goed uit. Want er staan behalve deze single en de sterke opener nog tien andere nummers op het album. Allen sterk van het kenmerkende The Wombats geluid en mooie stemgeluid van Matthew Murphy. De nummers vormen samen een geheel, zodat er niet eentje enorm uitspringt, maar zeker ook niets tegenvalt. Het luistert erg lekker weg en voor je het weet is het tijd voor het laatste nummer ‘Fix Yourself, Then the World (Reach Beyond Your Fingers)’ dat aan het eind rustig het album afsluit.

Het geheel resulteert in een funky pop album met teksten die je al snel kan meezingen na een paar keer horen (mede door de duidelijke stem van Matthew) en stil zitten blijft hierbij erg lastig. ‘Fix Yourself, Not The World’ is verslavend vrolijk (zonder overdreven vrolijk te zijn) en is ook zeker een aanrader voor in de auto, de tijd vliegt dan voorbij. Zijn er dan echt geen nadelen te vinden? Jawel in elk geval eentje: het album is met zijn 41 minuten te kort: want het smaakt naar meer!

 

Tracklist
1. Flip Me Upside Down
2. This Car Drives All by Itself
3. If You Ever Leave, I’m Coming with You
4. Ready for the High
5. Method to the Madness
6. People Don’t Change People, Time Does
7. Everything I Love Is Going to Die
8. Work Is Easy, Life Is Hard
9. Wildfire
10. Don’t Poke the Bear
11. Worry
12. Fix Yourself, Then the World (Reach Beyond Your Fingers)

 

© Daniël Nijveldt | All Rights Reserved