The Rolling Stones – Blue & Lonesome

12 tracks, 42 min.
Releasedatum: 2 december 2016

 

The Rolling Stones; iconisch en legendarisch. Met het nieuwe album ‘Blue & Lonesome’ slaan ze een nieuwe weg in. Of liever gezegd: een oude weg. Hun roots liggen in de blues en dat is het geluid dat The Rolling Stones op de kaart zette in de jaren ‘60. Vanaf die tijd zijn ze met veel muziek stromingen gaan experimenteren. ‘Blue & Lonesome’ maakt het muzikale cirkeltje weer rond. Dit album is een ode aan de blues. Waar ze er altijd voor hebben gestaan eigen werk af te leveren, is dit album een ander verhaal. Geheel gevuld met covers van hun oude helden – zoals Buddy Johnson, Howling Wolf, Memphis Slim, Little Walter en Willie Dixon – blazen ze blues uit de jaren ‘50 en ‘60, weer nieuw leven in.

Het mocht meer dan tien jaar duren voordat ze weer de studio indoken. In 2005 kwamen ze uit met het album ‘Bigger Bang’, waarna het erg stil werd in de studio van The Rolling Stones. Na geruchten dat de band ermee op zou houden in 2010 en 2012, is stoppen het laatste wat de mannen deden. Eindelijk was het tijd voor een serieuze studiosessie. Ze hadden de wens om een puur album te maken met een spontaan karakter zonder elektronische poespas. En hoe doe je dat dan? Gewoon drie dagen knallen als een malle en je hebt een album opgenomen. Dat is rock ‘n roll. Onverwacht overigens aangezien ze de studio in gingen met het idee eigen werk op te nemen. Tijdens het jammen was blues de motor die de mannen deed spelen en hier maakten ze hartelijk gebruik van. Vol gas met rauwe blues als bestemming.

De productie van het album ligt in handen van Don Was en The Glimmer Twins. Don Was is een zwaargewicht in ‘producentenland’ en heeft met talloze bekende namen gewerkt. Bob Dylan, Ziggy Marley, Joe Cocker, Ringo Starr en The Black Crowes kan je toch wel grote artiesten noemen. The Glimmer Twins zijn natuurlijk Mick Jagger en Keith Richards zelf, die deze fonkelende bijnaam op hun geproduceerde albums hebben staan. Toch staan ze beter bekend als leden van The Rolling Stones. Zoals een befaamde band betaamd, komen ze met ‘Blue & Lonesome’ direct op 1 binnen in de albumlijsten in België en Nederland.

We beginnen met luisteren en de blues druipt ervan af. Huilende, jankende gitaren van Keith Richards en Ron Wood. ‘Rhythm to the blues’ Charlie Watts op de drums. De grienende piano’s van Chuck Leavell en Matt Clifford. Een weelderig wenende Mick Jagger in zowel zang als op zijn mondharmonica. Ach en als je buurman, die in de studio naast je muziek staat op te nemen, de ‘one and only’ Eric Clapton is, dan laat je die beste man een nummertje of twee meespelen. Op nummer 6 ‘Everybody Knows About my Good’ en 11 ‘Just Like I Treat You’ kan je snikkende gitaar van ‘Mister Clapton’ beluisteren.

Met ‘Blue & Lonesome’ herleef je oude glorie in een oud, vintage jasje. En de pasvorm is meer dan goed. We zitten in gedachte al snel in een bruin café met een donker biertje of een glas whisky. Het authentieke gevoel van muziek is op dit album te horen en te voelen.

13/12/2016

© Kim Kloet | All Rights Reserved

Tracklist:

1. Just Your Fool (Origineel door Buddy Johnson)

2. Commit a Crime (Origineel door Howlin’ Wolf)

3. Blue & Lonesome (Origineel door Memphis Slim)

4. All of Your Love (Origineel door Magic Sam)

5. I Gotta Go (Origineel door Little Walter)

6. Everybody Knows About My Good (Origineel door Miles Grayson & Lermon Horton)

7. Ride ’em on Down (Origineel door Eddie Taylor)

8. Hate to See You Go (Origineel door Little Walter)

9. Hoo Doo Blues (Origineel door Lightnin’ Slim & Jerry West)

10. Little Rain (Origineel door Ewart Abner & Jimmy Reed)

11. Just Like I Treat You (Origineel door Willie Dixon)

12. I Can’t Quit You Baby (Origineel door Willie Dixon)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *