Cancer – Totem

11 tracks

Releasedatum: 27 januari 2017

 

De Denen Nikolaj Manuel Vonsild en Kristian Finne Kristensen vormen het duo Cancer. In Nederland hebben zij nog geen reputatie opgebouwd, maar hoe anders is dat in hun thuisland Denemarken. In 2014 gaven zij een show op Roskilde, een podium dat zanger Nikolaj niet onbekend was aangezien hij daar ook in 2010 stond met de band waar hij eveneens vocaal voor verantwoordelijk is: When Saints Go Machine. Kortom een band met ervaring.

In 2014 kwam hun eerste EP uit: ‘Ragazzi’. Kort maar krachtig; in totaal 30 minuten aan muziek. In januari 2017 verschijnt dan hun langverwachte debuutalbum ‘Totem’. Het album, dat bestaat uit elf tracks die het duo de afgelopen 1,5 jaar samen heeft opgenomen, begint catchy met de track ‘Esca’. Om eerlijk te zijn moesten wij wennen aan de nasale zang van zanger Vonsild maar eenmaal gewend zorgt het voor een warm en jazzy sound.

Het tweede nummer en tevens single ‘Die One More Time’ is wat ons betreft de krachtigste track van het album door de sterke lyrics gecombineerd met het subtiele, verfijnde gitaarspel en goed getimede tweede stem. De gehele compositie verraadt de pijn en grief die ten grondslag liggen aan het ontstaan van de band. Nadat zanger Nikolaj een van zijn ouders verloor, liep hij Kristian tegen het lijf en dit resulteerde in deze muzikale samenwerking. Wellicht dat door deze kennis de controversiële naam van de band wordt verklaard. Om de heren te citeren: “Hoe angstig zou de wereld worden als we niet openlijk onze tragedies en beproevingen om kunnen zetten naar iets moois en tastbaars in plaats van het wegstoppen van onze emoties”. Wij kunnen ons hier volledig in vinden.

Het vierde nummer ‘Testa Nera Prima’ begint met spacey synthesizer geluiden van Nis Bysted en kent een verrassende plotwending, doordat het Deense duo voor de drums de samenwerking is aangegaan met Tobias Tangaa Lang. De samenwerking met deze twee artiesten is eveneens goed te horen in het nummer ‘Savage’. Het intro van Savage duurt ons net iets te lang, maar dat wordt al snel goed gemaakt door het zuiver uitgevoerde jazzy drumspel dat volgt.

Naast de single ‘Die One More Time’ wordt ook het nummer ‘Tears’ begeleid door een video. De video voor ‘Tears’ is gefilmd in het appartement van de moeder van zanger Nikolaj en doordat het amateuristisch aandoet word je deelgenoot gemaakt van het verhaal dat zich hier heeft afgespeeld. Of de schildpad die hierin voorkomt enige symboliek moet vertolken wordt ons niet duidelijk.

Als we het album moeten samenvatten, dan is onze conclusie dat het slechts een enkele keer echt verrast en het iets te langzaam voortkabbelt. Waar dit album wel enorm in uitblinkt, is de authenticiteit. In elk nummer word je meegezogen in het verhaal dat de zanger wilt overbrengen en zodoende voel je echt zijn verdriet. Wat ons betreft is ‘Totem’ een album met een volledig eigen sound vol passie en beleving en bezieling. Wellicht geen “music for the millions” maar de aandachtige luisteraar wordt vol in het hart geraakt.

15/01/2017

© Marcel Borst | All Rights Reserved

Tracklist:

1. Esca
2. Die One More Time
3. Honey
4. Testa Nera Prima
5. Errors
6. Tears
7. Mr. Exorcist
8. Tak For Nu
9. Savage
10. Animals
11. This Is Where It Hurts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *