The Pineapple Thief – Give It Back

The Pineapple Thief – Give It Back

12 tracks

Releasedatum: 13 mei 2022

De laatste dagen speelt 'Give It Back' van The Pineapple Thief uit onze speakers. De band bestaat alweer sinds 1999 en heeft al vele titels op hun naam staan. Deze is echter anders dan een standaard studio album. Het betreft namelijk opnieuw opgenomen en bewerkte nummers van eerdere werk, dit keer met drummer Gavin Harrison (bekend van Porcupine Tree en King Crimson) naast oprichter Bruce Soord (zang en guitaar), Jon Sykes (zang en bas) en Steve Kitch (toetsen). De nummers zijn hierdoor echt anders dan de originele versie en op veel punten zelfs verbeterd.

Tijdens het doornemen van de volledige catalogus aan songs van The Pineapple Thief kwam Gavin op ideeën om nummers volledig te bewerken door extra stukken toe te voegen en coupletten om te zetten. Dit inspireerde Bruce: “Ik stond er volledig voor open. Ik heb het verhaal ook tekstueel 'afgesloten' op veel van de nummers waarvan ik vond dat ze te open waren gelaten. Het was erg leuk om te doen, ook al voelde het soms een beetje vreemd om terug in de tijd te gaan.”

Gavin Harrison merkt op: "Toen ik voor het eerst met The Pineapple Thief begon te werken, had ik alleen op het album 'Your Wilderness' gespeeld, dus toen het tijd was om live te spelen, moest ik natuurlijk een flink aantal nummers benaderen die ik niet kende en niet eerder had gespeeld. Na enkele jaren in King Crimson te hebben doorgebracht (waar deze uitdaging mij vaak werd voorgelegd), stelde Robert Fripp [red: Engelse gitarist bekend van o.a. King Crimson] voor om elk nummer te benaderen alsof het nieuw was, ongeacht wanneer het werd geschreven. Dus met de zegen van The Pineapple Thief ontwikkelde ik mijn eigen kijk op een deel van het eerdere materiaal. Naarmate de tours vorderden, werd ik nieuwsgierig naar de enorme backcatalogus en merkte ik dat ik het 'oude nummer/nieuwe nummer-proces’ beluisterde en toepaste en me voorstelde hoe ik ze, soms radicaal, zou kunnen herwerken - aanvankelijk alleen om andere liedjes te vinden om live te spelen. Bruce moedigde me echter aan om zo ver te gaan als ik wilde, inclusief het schrijven van hele nieuwe secties - het origineel bestond immers al, dus waarom zou je deze eerdere nummers niet nieuw leven inblazen? Dit is geen compilatiealbum of een geselecteerde 'best of-plaat’, maar eerder de deuntjes die me inspiratie gaven om te herschikken, opnieuw te bewerken en opnieuw te maken.”

Het resultaat is een lekker rock album waarin de typische 'The Pineapple Thief' sfeer zit, maar nu ook met het overduidelijke drumwerk van Gavin Harrison. Vanaf het eerste tot het laatste nummer is het genieten van de bekende nummers die soms zijn uitgevoerd met verassende wendingen ten opzichte van de oorspronkelijke versies. Wij kunnen dit album alleen maar aanraden om te luisteren en zelf te ontdekken wat de mannen hiervan hebben gemaakt, waarbij je zeker niet teleurgesteld wordt. De single 'Give It Back (rewired)' staat inmiddels als lyric video op Youtube en is een mooi voorbeeld hoe het album klinkt.

 

Tracklist

1. Wretched Soul
2. Dead in The Water
3. Give it Back
4. Build a World
5. Start Your Descent
6. 137
7. Shoot First
8. Boxing Day
9. Warm Seas
10. Someone Pull Me Out
11. Last Man Standing
12. Little Man

© Daniël Nijveldt