The Kooks – 10 tracks To Echo In The Dark

The Kooks

Album: 10 Tracks To Echo In The Dark

Release datum: 22 juli 2022

10 tracks

 

Als je denkt aan The Kooks dan denk je aan vrolijkheid. Het is zo’n band die altijd kan, in elke playlist op elke gelegenheid. Wellicht dat er op dat ene feestje iemand staat die zucht als ‘Mr Brightside’ voorbijkomt of even met z’n ogen rolt als ‘Naive’ afgespeeld wordt, maar die ene persoon staat vervolgens wel keihard mee te zingen. Kan de band die likeability na al die jaren nog vasthouden? Jazeker, is onze bescheiden mening. Met het album ’10 Tracks to Echo in the Dark’ is het bewezen. Dit zesde studioalbum van de Britten is dan iets rustiger, maar alsnog erg gezellig.

Met – hoe kan het ook anders – 10 nummers ben je in ongeveer een half uurtje door het album heen. Precies lang genoeg om van The Kooks te genieten en misschien hier en daar een nummer nog eens op repeat te gooien. Frontman Luke Pritchard had zichzelf een periode van rust gegund na het drukke tourschema in 2018, maar echt stil zitten is niet gelukt. Wel is hierdoor ’10 Tracks to Echo in the Dark’ wellicht wat kalmer geworden. Geïnspireerd door Berlijn, waar Pritchard veel tijd doorbracht stond opener ‘Connection’ rap op papier en er volgden al snel meer nummers. Hoewel er halverwege overgestapt moest worden op Zoom schrijfsessies met Duitste co-writer Tobias Kuhn heeft het gehele album vrij rap vorm gekregen.

Pritchard is in de tussentijd getrouwd, heeft een zoon gekregen en lijkt daarmee wat demonen los te kunnen laten. Ook dit heeft bijgedragen aan het nieuwste album. Zelf geeft de zanger aan dat zijn innerlijke rust hopelijk overkomt op de luisteraar. In ‘Without a Doubt’ nog even in mineur, maar al snel is daar een bescheiden nummer waarin Pritchard zijn gezin lijkt te bedanken. En met teksten als “Don’t you know, I’ve got all I need” in ‘Beautiful World’ kun je er echt niet meer omheen: na allerlei serieuze overpeinzingen is ’10 Tracks to Echo in the Dark’ – ondanks wat de titel doet vermoeden – een kalm, maar gelukzalig album.  

1. Connection 
2. Cold Heart
3. Jesse James
4. Closer
5. Sailing On A Dream
6. Beautiful World
7. Modern Days
8. Oasis
9. 25
10. Without A Doubt

© Céline Claassens | All Rights Reserved