Nieuwe releases week 6, 2022

Eddie Vedder - Earthling

Als we de filmsoundtrack van Flagday niet meerekenen is 'Earthling' het 3e album van de frontman van Pearl Jam, Eddie Vedder. Zijn eerste album 'Into The Wild' was weliswaar ook een soundtrack van de gelijknamige film, maar dat was echt een soloproject van Vedder. 'Earthling' is dat niet en al eerder lieten wij al weten dat Elton John, Stevie Wonder, Ringo Star, Glen Hansard, Chad Smith en Josh Klinghoffer ana het album meegewerkt hebben. Van het album verschenen al eerder singles 'Long Way', 'The Haves' en 'Brother In The Cloud'. Je wordt getrakteerd op 12 tracks met zowel een aantal gevoelige ballads als uptempo nummers, als 'Rose of Jericho' waar de kenmerkende drumpartij van Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) duidelijk hoorbaar is. Hou je verder van Vedder's stem (wie doet dat nou niet) dan is dit album absoluut een aanrader.

Jack White - Fear Of The Dawn

Jack White is terug en gelukkig weer heel herkenbaar. We kennen hem natuurlijk van de band White Stripes die gevormd werd door Jack en zijn toenmalige vrouw (ofschoon men dacht dat het zijn zus was) Meg White.  Het stel trouwde in 1996 en in 2000 was de scheiding een feit. Bijzonder want hun grootste hit 'Seven Nations Army' kwam uit in uit 2003 en mag je gerust zeggen dat dit een golden oldie is, of zal worden. Zeer regelmatig wordt de song nog gedraaid en in vele tekstuele varianten gezongen. Het laatste album dateert uit 2010 en in 2011 besloot de band te stoppen. Ondertussen had Jack een aantal projecten gedaan. Zo vormde hij in 2006 samen met Brendan Benson, Jack Lawrence en Patrick Keeler de band The Raconteurs. De door die band uitgebrachte single 'Steady as she goes' werd wereldwijd een groot succes. Het laatste studioalbum kwam in 2019 uit en in 2020 verscheen het live album Live At Electric Lady. White is nu een soloproject begonnen en na de eerder verschenen mellow single 'Love Is Selfish',  zag afgelopen week 'Fear Of The Dawn' het licht. Een nummer zoals je verwacht van White, lekkere rauwe garagerock! Oh en hadden we al gezegd dat Jack White op 1 juli in AFAS Live staat? Er zijn nog tickets...

Odesza - The Last Goodbye

Harrison Mills en Clayton Knight vormen het productieduo Odesza en hebben elkaar leren kennen op de universiteit van Washington. Na de albums  'Summer's Gone' (2012) en 'In Return' (2014) braken ze in 2017 door met  hun derde album 'A Moment Apart'. Wij zagen ze  op het helaas ter ziele gegane Pitch festival in 2016.
De nieuwste single is een remake van het door Betty Lavette gezongen nummer 'The Last Goodbye'.  Over het nummer zeggen de mannen zelf: "Dit nummer is geboren vanuit de ambitie om blijvende, bepalende muziekstukken uit de geschiedenis – zoals 'Let Me Down Easy' van Bettye LaVette – in een moderne elektronische setting nieuw leven in te blazen”, aldus ODESZA. “Het idee van het samenbrengen van twee muzikale werelden die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen, is iets waar we al langere tijd mee spelen. We voelen ons vereerd dat we tijdens het schrijven van het nummer met de stem van Bettye mochten werken. Als geen ander is zij in staat emoties over te brengen met haar vocalen en het resultaat is een nummer waar we het meest trots op zijn"
Wat ons betreft een geslaagd project.

Tusky - What's For Dinner

De Nederlandse punkrockband Tusky heeft de single 'What's For Dinner' uitgebracht. De band met heeft vorig jaar wat personele wijzigingen doorgemaakt; zo hebben frontman en zanger Alfred van Luttikhuizen (voorheen John Coffee) en bassist Chris van Teijlingen besloten hun eigen weg te gaan, waardoor de bezetting nu bestaat uit gitarist Sjors van Reeuwijk, drummer Bas Richir en nieuwkomers zanger Vladimir Stevic en bassist Quirin Wijgers.  Vorig jaar verscheen van de huidige formatie de single 'Trial & Terror' en nu dus 'What's For Dinner'.
Ja wat moet je ervan zeggen? 
Gooi je haar los en headbangen met die hap!

Behalve deze toffe releases, tippen wij ook:
Syml - Sweet Home

Foals - 2am

Sharon Van Etten - Porta

Sons Of The East - Undone

De Staat - Who's Gonna Be The Goat?

Loupe - Too Soon

©  Irwan Notosoetarso

 

Foto | Eddie Vedder met Pearl Jam | Pinkpop 2018 | © Fotono Photography | All Rights Reserved