Nieuwe releases week 33, 2021

The Rolling Stones (foto) - Living In The Heart Of Love

De mannen van The Rolling Stones zijn inmiddels allemaal ruim de 70 gepasseerd en nog steeds treden zij op, al moet drummer Charlie Watts, inmiddels 80, vanwege gezondheidsproblemen de komende tour 'No Filter Tour' aan zich voorbij laten gaan. Dat de band die in 1962 werd opgericht vele kasten vol aan platen heeft uitgebracht is geen nieuws en nog steeds worden regelmatig geremasterde versies van oude albums uitgebracht. Zo is het album 'Tattoo You' 40 jaar geleden uitgekomen en 22 oktober wordt dit heugelijke feit gevierd met de release van 'Tattoo You 2021'. Een special edition met behalve de originele nummers ook live-opnames en 9 songs op die op de plank van de studio zijn blijven liggen. Deze week verscheen de eerste 'nieuwe oude' single 'Living In The Heart Of Love'. Een nummer wat de oude Stones fans zeker zal bevallen.

Olivia Vedder - My Father's Daughter

Van kinderen die in de muzikale voetsporen treden van hun ouders of één daarvan zijn legio voorbeelden te noemen. Wat dacht je van Joe Sumner de zoon van Sting, Lola Lennox dochter van Annie Lennox, Elijah Hewson zoon van Bono en Willow dochter van P!nk, al is zij met haar 9 jaar nog wel heel erg jong. Deze week bracht de17 jarige Olivia Vedder haar debuutsingle 'My Father's Daughter' uit. Het is een song die deel uitmaakt van de soundtrack van Sean Penn's nieuwe film 'Flag Day' en geschreven door Glen Hansard en Eddie Vedder, vader van en natuurlijk frontman van Pearl Jam. Niet alleen Hansard en Vedder schreven de muziek voor de film, ook de Amerikaanse singer-songwriter Cat Power droeg haar steentje bij. In een interview met Rolling Stone zegt Penn: "...we were just about to do a final mix on the film when Ed sent me Olivia singing ‘My Father’s Daughter.’ It became just the perfect cherry on top of the sundae.”
Oh en hadden we al gezegd dat Olivia een prachtige stem heeft?

Lorde - Solar Power

Geheel onverwacht verscheen 10 juni de nieuwe single 'Solar Power' van de Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde. De release zou eigenlijk 21 juni zijn, maar doordat e.e.a. 'gelekt' was werd besloten de single en dus de titelsong van het nieuwe album eerder uit te brengen. Het is de opvolger van het het album 'Melodrama' wat in 2017 uitkwam. Lorde brak in 2013 wereldwijd door met haar hit 'Royals' wat zij binnen een half uur schreef in samenwerking met producer Joe Little. Het nummer staat op de debuut EP 'The Love Club' en later dat jaar was het album 'Pure Heroine' een feit. In 2017 werd het album 'Melodrama' met catchy nummers als 'Green Light' en 'Perfect Places' uitgebracht. Lorde lijkt met 'Solar Power' een nieuwe weg ingeslagen te zijn. Daar waar op de vorige albums nog diverse dansbare uptempo nummers stonden, zijn op het nieuwe album, maar drie songs te vinden waarin een beat te horen is. Zelfs bij de titelsong ontbreekt de 'Power'. Het merendeel van de songs zijn weliswaar dromerige popliedjes die lekker wegluisteren.

Jake Bugg - Saturday Night, Sunday Morning

In 2012 brak de Engelse singer-songwriter Jake Bugg door met zijn single 'Lightning Bolt'. Als je het nummer hoort denk je niet met een 18 jarige Brit te maken te hebben, maar een jonge Amerikaan die terug gaat naar zijn roots want het nummer is puur Americana. Inmiddels zijn we vier albums verder en deze week lanceerde Jake Bugg het vijfde album 'Saturday Night, Sunday Morning'. Uiteraard weer een album met veel Americana en country, maar er zijn toch ook indiepop nummers met zelfs wat elektronische klanken te horen. Een fijn divers album

Yungblud - fleabag

Begin december bracht het tieneridool Yungblud  zijn derde studioalbum in drie jaar tijd 'WEIRD!' uit. Aan ijver ontbreekt het de jonge Brit niet want nu is alweer de nieuwe single 'fleabag' verschenen. Dominic Harrison, zoals Yungblud eigen naam luidt, maakt alternatieve rock, maar schroomt ook niet om rapnummers en mellow songs te maken. Met zijn songs probeert hij de boodschap van verdraagzaamheid over te brengen en hij steekt dan ook zijn steun voor de LHBTIQ+, Black Lioves Matter en jongeren met psychische problemen niet onder stoelen of banken. Mede hierdoor heeft hij een grote fanbase waar hij veel aandacht aan besteedt, o.a. door praktisch na elk optreden uitgebreid met zijn fans op de foto te gaan en een praatje te maken. Zijn concerten staan garant voor spektakel, niet zozeer door bijzondere lichteffecten, maar wel doordat Yungblud 110% geeft en over het hele podium springt en danst. Zijn nieuwe punkrock single 'fleabag' is daar dan ook uitermate geschikt voor.

Future Islands - Peach

In maart vonden wij nog dat de toen nieuwe single 'The Moon Is Blue' een beetje kabbelde en niet zoals we gewend zijn van de  Amerikaanse band. Misschien komt dat wel doordat wij Future Islands het liefst energieke nummers horen brengen zodat we gelijk visualiseren hoe de excentrieke frontman Samuel Herring tijdens een concert bij de uptempo nummers over het podium springt en gekke bekken trekt. We hebben de mannen tenslotte al een paar keer gezien. Met de nieuwe single 'Peach' wordt weer volledig aan onze wensen voldaan. Het is een krachtig uptempo nummer met vette bas- en drumlijnen. 15 maart 2022 staat een concert gepland in TivoliVredenburg.

Caspr ft. Travis Barker - Play Pretend

Over Caspr is niet zo heel veel bekend. We weten dat hij een jonge New Yorkse zanger/rapper is en dat zijn carrière in 2017 begon onder de naam PPG Casper. Hoe oud hij is hebben we niet kunnen achterhalen en ook niet wat zijn echte naam is. Zijn favoriete band is The Cure en naast frontman Robert Smith is ook rapper Young thug zijn grootste inspiratiebron. Nog niet zo heel lang geleden nam Blink-182 drummer Travis Barker via Instagram contact met hem op en toen ging het roer om, althans dat vermoeden wij. Zijn muziek veranderde van louter rap in pop-rap, met een goeie vleug post-punk. Of zijn artiestennaam daarmee ook veranderde is ook onbekend. In mei van dit jaar bracht hij de single 'Coke Nose' uit en in juli 'Duct Tape Lips'. De EP is aanstaande en deze week verscheen het derde nummer 'Play Pretend'. Een lekker nummer en we zijn erg benieuwd naar de EP.

Jett Rebel - Pre-Apocalypse Party Playlist

In aanloop naar het nieuwe album 'Pre-Apocalypse Party Playlist'  lanceerde Jelte Tuinstra, zoals Jett Rebel eigen naam luidt, vorige week de single 'Ppparty'. Op het album staan negen songs, met twee vreemde eenden in de bijt. Jett Rebel kennen we vooral van de stevige gitaarriffs, maar met 'Cold Cold Heart' is hij een elektronische weg ingeslagen. Voor het nummer 'Kiss That Girl' lijkt de inspiratie gekomen te zijn uit eind jaren '60 en jaren '70 muziek van o.a. The Beachboys. Zelfs het 'Boom, boom, boom...boom shakalaka' uit het refrein hebben we in het verleden vaker voorbij horen komen. Onze conclusie van dit album, echt Jett Rebel, alleen had 'Kiss That Girl' weggelaten mogen worden. Aan de andere kant is het natuurlijk ook echt iets voor Jett Rebel om zo'n nummer toe te voegen.

The BlueBirds ft Lorrèn - Nothing's Ever Good Enough

 Krystle en Rachèl Louise vormen momenteel The BlueBirds, nadat Elske DeWall vorig jaar haar weg koos. De dames besloten door te gaan en startten een bijzonder project. Nog voordat er ook  maar één noot gespeeld was werd geen crowdfunding maar een pre-order campaign opgezet voor een nieuw album opgezet. Op dit album komen songs waarbij voor elk nummer de samenwerking met een Nederlandse vrouwelijke artiest gezocht werd. Dit leverde tot nu toe fraaie songs op met Leonie Meijer, Hadewycj Minis, Yori Swart en Janne Schra. Nu is daar Lorène aan toegevoegd en samen brengen zij het nummer 'Nothing's Ever Good Enough'. Een lekker catchy nummer wat lekker weg luistert. Het album wordt 8 oktober gelanceerd en daarvoor zullen The BlueBirds hun opwachting maken in onze rubriek 'In The Spotlight'.

Pip Blom - You Don't Want This

De Amsterdamse band Pip Blom bracht medio juli 'It Should Have Been Fun' uit en kondigde een nieuwe tour van 40 shows aan. Dat de band vooral aan de andere kant van het Kanaal bekend is, blijkt wel uit het feit dat van de 40 shows er 33 in Groot-Brittannië gepland staan en gelukkig 7 in Nederland. De nu uitgebrachte single 'You Don't Want This' lijkt te gaan over een geliefde die gemotiveerd wordt om te veranderen, omdat de relatie alleen maar tijdverspilling lijkt. Overigens verschijnt 8 oktober 'Welcome Break', het tweede album van de indie-rockband. Wil je weten waar je Pip Blom kunt zien, klik dan hier

© Irwan Notosoetarso

 

Foto | Rolling Stones | Amsterdam Arena 2017 | © Fotono Photography | All Rights Reserved