Nieuwe releases week 32, 2021

James Arthur (foto) - Avalanche

Het nummer ‘Avalanche’ is onderdeel van Arthur zijn vierde album. Op 8 oktober komt  ‘It’ll All Make Sense In The End’ uit. ‘Avalanche’ is na ‘Medicine’ en ‘September’ de derde single van het te verwachten album. Het zou zijn meest persoonlijke werk tot nu toe te zijn. Een back-to-basics route naar zijn indie-rock begin. De singles bieden alvast een voorproefje van de opwindende combinatie van geluiden op het nieuwe album.

Big Thief - Little Thing

'Little Things' is ideaal om even weg te dromen. Een rock liedje, met een vleugje americana. Voor je het weet betrap je jezelf er op dat je even alles om je heen vergeet.
Big Thief is geen onbekende band. In 2015 werd de Amerikaanse indie folkrockband uit Brooklyn, New York opgericht. Met het indrukwekkende debuutalbum Masterpiece en de opvolger Capacity maakte de indierockband in korte tijd al twee prachtige platen. In 2022 komt de band naar Groningen en Utrecht.

The Killers - Pressure Machine

The Killers behoeft natuurlijk geen introductie meer. De band heeft in de loop der jaren zowel in binnen als buitenland naamsbekendheid opgebouwd. Ze waren in 2013 nog een van de afsluitende acts op Pinkpop. De band bleef tot nu toe altijd trouw aan hun eigen sound, maar is een andere afslag ingeslagen op album 'Pressure Machine'. Ongegeneerd meebleren op de popsongs is verleden tijd, de band maakt ruimte voor songs die zich minder lenen voor een zonnige dag op de festivalweides. Nu zijn het de akoestische gitaren en emotionele sound die de nummers vormen. Het is niet eens zo zeer dat de nummers inhoudelijk niet mooi zijn, het is het contrast met wat de band 'was', de galmende stadions vol opzwepende nummers. Wij zijn benieuwd of de band de nieuwe sound doorzet, of in toekomst toch weer terugvalt naar het vertrouwde.

Sea Girls - Sick

Sea Girls, de Engelse band die in 2020 debuteerde met hun album 'Open Up Your Head' brengt op 14 januari 2022 alweer hun tweede studio-album 'Homesick' uit, waarop ook de deze week verschenen single 'Sick' staat. Frontman Henry Camamile:

“Sick is me listing things I’m pissed off with and feeling sorry for myself, it’s a growing up song where I realise I’m no longer a young child. It’s me in my bedroom at home ranting with my thoughts and going down the hole of being pissed,”

Eigenlijk zou de band vorig jaar op Pinkpop spelen, maar helaas werd ook dit feestje gecanceld. In eigen land mogen ze dit najaar wel weer naar de festivalweide om tijdens Reading & Leeds festival op te treden. Zelf moeten we nog even geduld hebben. Als alles meezit kun je de band op 26 maart zien in de Melkweg te Amsterdam.

Jungle - Loving In Stereo

Afgelopen vrijdag was daar eindelijk de  albumrelease 'Loving in Stereo'. Het album is qua sound wat anders dan we gewend zijn van Jungle.  Op het nieuwe album is ruimte gemaakt voor samenwerkingen met andere artiesten zoals Bas en Priya Ragu. Een van de nieuwe songs 'All Of The Time' gaat over verlies en spiritualiteit. Over het verstrijken van de tijd en het gevoel los te groeien van iemand die dicht bij je staat. Tegelijkertijd zit de song zo in elkaar dat je er een positief gevoel aan overhoudt. Zelf vinden we de nummers 'Keep Moving', 'Talk About It' en 'All Of The Time' er met kop en schouders bovenuit steken. De band is er met hun nieuwe album in geslaagd zich opnieuw uit te vinden.

Day Wave - Before We Knew

Jackson Philips, bekend als Day Wave, trakteert ons sinds 2015 op zijn muziek die vooral bestaat uit dromerige indierock. Na zijn eerste EP 'Headcase' volgt al snel EP 'Hard to Read'. Zijn muziek wordt op verschillende platformen opgepikt wat uiteindelijk resulteert in een contract bij Harvest Records. Onder dat label verschijnt zijn debuutalbum 'The Days We Had'. Het laatste werk van Day Wave dateerde van 2020 maar inmiddels is daar de nieuwe release ''Before We Knew'. Het nummer past helemaal in het eerdere repertoire. Niet verrassend of vernieuwend, maar wel herkenbaar.

Jade Bird - Different Kind of Light

De Engelse muzikante Jade Bird maakt country songs met Americana-invloeden. Met haar nummers 'Oh Huh' en 'Love Had All Been Done Before' overtuigde ze het publiek. 
Op haar nieuwe album weet ze voor wat variatie te zorgen. Rustige nummers, sommige iets meer up-tempo. De ene song net iets makkelijker mee te zingen dan de ander, maar dat mag de pret niet drukken. Het album is prettig om te beluisteren en laat nog meer muzikale kanten van Bird zien.

Stuck - Labor Leisure

De uit Chicago afkomstige band Stuck maakt tight post-punk en is constant op zoek naar de grenzen binnen genres
Voor band Stuck gaat 'Labor Leisure' over de grenzen tussen werk en privé. Omdat we er constant aan worden herinnerd hoe we onze productiviteit, ons dieet, onze vrije tijd enz. kunnen optimaliseren. Het weerspiegelt een negatieve weerslag op ons persoonlijke leven. Vaak kan het ervoor zorgen dat wat we voor de lol doen als een taak voelt.
Voor liefhebbers van De Staat, zeker een aanrader om deze song te checken!

Jett Rebel - Ppparty

"Dit is de plaat die je draait op het feestje de avond voordat de wereld vergaat”, zei Jelte Tuinstra (Jett Rebel), eerder over het nieuwe album. Op het nieuwe nummer Ppparty horen we dat terug. Recent liet Tuinstra zich in de Volkskrant uit over de cultuursector die onderaan het prioriteitenlijstje van de overheid staat. Hoe hij met lede ogen aanziet dat festivals worden afgeblazen. "Alles wat ik vraag is: denk ook aan ons, soms. We doen namelijk alles wat we doen, uiteindelijk, voor jullie. Ik hoop snel weer mensen blij te mogen maken met mijn muziek."  Wij hopen natuurlijk mee, want ook wij kijken er naar uit om dit nieuwe, inspirende album van Jett Rebel live te horen.

The Visual - Waves

In 2019 debuteerde The Visual met het album 'Moments of Being'. Dat maakte de weg vrij naar het spelen op o.a. Noorderslag en Best Kept Secret. Nu is daar de nieuwe single 'Waves', een nummer dat in de kern gaat over allerlei soorten verslavingen. Over de onmacht van het willen helpen, maar het niet altijd kunnen. Ondanks de diepere lading, klinkt het nummer licht en hoopvol.

In oktober verschijnt het tweede album 'The Spirit Of Age', in die zelfde maand is de band live te zien. 21 oktober in De Waalse Kerk (Amsterdam), 22 oktober in de DUMS Marnixzaal (Utrecht) en 24 oktober in Kantine Walhalla (Rotterdam).

© Junita Den Enting

 

Foto | James Arthur | Pinkpop 2017 | © Fotono Photography | All Rights Reserved