Nieuwe releases week 3, 2022

Pussy Riot (foto) - Punish

We kennen Pussy Riot als de band die in Rusland misstanden aan de kaak stelt en dan met name over de positie van vrouwen en president Poetin. Het meest bekend zijn ze geworden door hun protestoptreden in de Russische Orthodoxe Kerk in 2012, waar drie vrouwelijke leden voor zijn gearresteerd en veroordeeld tot twee jaar werkkamp. De hele westerse wereld betuigde hun steun aan het drietal en de dames werden in 2013 vervroegd vrijgelaten. Officieel volgens een Russische amnestywet, maar volgens de dames zelf vanwege een publiciteitsstunt i.v.m. de olympische spelen in 2014. Begin 2019 kwam de band naar Nederland en wij zagen ze in Spot De Oosterpoort in Groningen en Patronaat Haarlem. Lees hier wat wij van de show vonden. Regelmatig verschijnen er singles van de punkband waarbij elke song een actueel onderwerp aansnijdt. Zo gaat de nieuwe single 'Punish' over misbruikers van vrouwen die hun straf niet zullen ontlopen. Kan het actueler?

The Rasmus - Jezebel

Het is even stil geweest rond de in 1994 ontstane Finse rockband The Rasmus. In 2017 bracht het viertal met frontman en zanger Laurie Ylönen hun laatste album 'Dark Matters' uit. Weliswaar verscheen in 2019 nog 'Dead Letters (Fan edition)', maar dat was een heruitgave van het gelijknamige debuutalbum uit 2003 aangevuld met een aantal favoriete en nieuwe songs. Grote bekendheid kreeg de band in 2003 met de single 'The Shadows Of My Life' die ook op het debuutalbum verscheen. Wij zagen de Finnen in  2017 in de Melkweg en de band staat 28-10-2022 in Patronaat Haarlem. De nieuwe singel 'Jezebel' laat het vertrouwde The Rasmus geluid horen, zoals het zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Net als op 'Dark Matters' wat bombastischer dan op Dead Letters.

GAYLE - ur just horny

Als je de titel van de nieuwe single van de Amerikaanse zangeres GAYLE (Taylor Gayle Rutherford) ziet, denk je aan een song van een teleurgestelde vrouw van midden twintig tot dertig. Niets is minder waar want GAYLE is pas 17 jaar. Zij brak vorig jaar door met haar single 'abcdefu' waarin zij afrekent met haar verbroken liefde. Kenmerkend is de hoes van die single want daarvoor is een röntgenfoto gebruikt van haar eigen gebroken middelvinger. Het nummer heeft overigens sinds augustus vorig jaar dik 350 miljoen streams en veroverde een vijfde plek in de Nederlandse Top 40.
De nieuwe single 'ur just horny' gaat zoals je kan verwachten over een 'relatie' waarbij de jongen alleen geïnteresseerd is in sex i.p.v. echte vriendschap. Muzikaal gezien doet het een beetje aan P!nk denken en dus is het niet geheel vreemd dat onze eigen Davina Michelle een toffe cover van de eerste single heeft gemaakt.

My Baby - gasoline

Broer Joost op drums en zus Cato van Dijk op gitaar en zang, vormen samen met de uit Nieuw Zeeland afkomstige gitarist Daniel 'Da Freez' de Vries al jaren de band My Baby. De band weet met een mix van vele stijlen muziek het publiek in elke zaal, festivalweide of -tent om te toveren tot een kolkende massa. De opzwepende beats heeft ze tot elk festival in Nederland en ver daarbuiten gebracht. Hoe vaak we ze gezien hebben is allang niet meer op twee handen te tellen, maar de laatste keer was eind oktober in Podium Victorie Alkmaar.  De tour moest vanwege de aangescherpte maatregelen afgebroken worden en een aantal shows in Nederland zijn voorlopig uitgesteld. In april gaat het trio op tournee in het buitenland, te beginnen in Duitsland.
Met de nieuwe single 'gasoline' lijkt My Baby aanvankelijk uit een ander vaatje te tappen. Het nummer is in het begin wat minder opzwepend, maar als je blijft luisteren, is stilzitten toch echt een uitdaging.

Behalve deze toffe releases, tippen wij ook:
Bear's Den - Spiders

Band of Horses - Lights

carolesdaughter - Target Practice

Sevdaliza - High Alone

Blaudzun - Lonely City Exit Wounds
Klik hier voor de recensie

 

Ferdous - Doors

 

© Irwan Notosoetarso

 

Foto | Pussy Riot | Spot - De Oosterpoort 2019 | © rezien | All Rights Reserved