Nieuwe releases week 18, 2021

Frank Turner (foto) - The Gathering

De Brit Frank Turner begint zijn carrière als zanger van de post-hardcoreband Million Dead en kiest in 2005 voor een voornamelijk akoestische solocarrière na de splitsing van de band. In 2007 bracht hij zijn debuutalbum uit. Daarna volgen er meerdere albums waaronder Love Ire & Song (2008), Poetry Of The Deed (2009), England Keep My Bones (2011) en Tape Deck Heart (2013). De laatste muziek dateert van twee jaar geleden. In een verklaring zei Turner over 'The Gathering', dat het nummer gaat over het moment waarop je samenkomt in een kamer vol mensen, en je begint mee te zingen met het refrein maar eigenlijk de tekst verkeerd begrijpt. Turner speelt op ‘The Gathering’ samen met Jason Isbell en Muse drummer Dom Howard. Een nummer vol dreunende drums, rockriffs en een brullende Turner.

Rag'n'Bone Man - Life By Misadventure

Rory Graham, artiestennaam Rag’n’Bone Man, werd bekend met zijn hit ‘Human’. Na zijn album uit 2017 is het nu tijd voor opvolger  ‘Life By Misadventure’. Hoewel de muzikant bekend raakte door zijn krachtige stem en blues sound, lijkt dat op het nieuwe album bijna geen onderdeel meer van zijn identiteit. Hoewel de stem van Graham nog altijd even interessant is, zijn het de nummers die het geheel verzwakken. Het is hard, maar de -voornamelijk- popsongs zijn slechts een schim van hoe Rag’n’Bone Man zich eerder profileerde. We keken uit naar een nieuw album, maar wat ons betreft is het resultaat teleurstellend.

Coldplay - Higher Power

Coldplay behoeft natuurlijk geen introductie meer. Ondanks dat de band al jaren bestaat, blijven ze verrassen. De nieuwe single ‘Higher Power’ werd afgelopen week namelijk gelanceerd op het internationale ruimtestation ISS. Speciaal voor de Franse astronaut Thomas Pesquet werd een optreden opgenomen van de eerste single in twee jaar tijd. ‘Higher Power’ is een nummer vol vrolijk tokkelende gitaren, opzwepende drumkick en energieke tekst. Een echte zomer-song. Binnenkort kunnen we het nummer op meer plekken horen. De eerste keer dat de single voor mensen op aarde zal worden gespeeld is volgende week tijdens de BritAwards, in London. Op 22 mei is er ook een onlineversie van Glastonbury-festival waar de band het nummer zal spelen.

Jack Savoretti & Nile Rodgers - Who's Hurting Who

Zodra de eerste noten van 'Who's Hurting Who' uit je boxen galmen, hoor je gelijk groovy discosound van Chic frontman Nile Rodgers. Voor deze plaat werkte Jack Savoretti samen met deze muzieklegende. Vanuit zijn huis in Oxfordshire schreef Savoretti het afgelopen jaar aan zijn nieuwe album waar Rodgers op de nieuwe single een belangrijke rol speelt. Savoretti probeert op de single het geluid van de zomers uit zijn jeugd te vangen. Daarin speelde de muziek van Chic een belangrijke rol: “Nile brings groove, glamour and Chic that is everything that Europiana is,” vertelt Savoretti. “’Europiana wouldn’t exist without Nile Rodgers!”

Jake Bugg - Lost

Op 20 augustus brengt de 27-jarige singer-songwriter Jake Bugg zijn nieuwe album ‘Saturday Night, Sunday Morning’ uit. Eerder kwamen nieuwe  singles ‘Kiss Like The Sun’ en ‘All I Need’ al uit. ‘Lost’ is volgens de muzikant bedoeld voor iedereen die zich tijdens de pandemie verloren heeft gevoeld en gescheiden was van geliefden. Nu de zomer in aantocht is en de zon weer gaat schijnen is het deze song die perfect past, vertelt Bugg. Op ‘Lost’ horen we de bekende sound dat in een nieuw jasje is gestoken. Het maakt het nummer ook nog dansbaar. Het plan van Jake Bugg is vooralsnog om in de lente van 2022 te toeren door het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Laten we hopen dat we tegen die tijd inderdaad weer live muziek kunnen bijwonen!

Kevin Morby - Dumcane

Singer-songwriter Kevin Morby bracht afgelopen week de single ‘Dumcane’ uit. Ter ere van het vijfjarig jubileum van zijn album ‘Singing Saw’ besloot Morby het verloren nummer uit te brengen. Aanvankelijk zou het nummer namelijk op het album ‘Singing Saw’ staan, maar het arrangement paste volgens Morby niet bij het geheel en werd daarom niet op de tracklist gezet. De muzikant besloot het nummer mee te nemen naar vriend en buurman Kyle Thomas. Dezelfde dag nog wisten ze ‘Dumcane’ af te maken. Morby vertelt: ‘’Om reden buiten mij zat deze versie van ‘Dumcane’ in de tapemachine van Kyle. Verloren en vergeten de afgelopen vijf jaar, totdat Kyle er een paar weken geleden op stuitte terwijl hij enkele dagen voor de vijfde verjaardag van ‘Singing Saws’ door oude banden ging. Het voelde als een teken uit het universum dat het lied eindelijk een vlucht kon nemen.’’

Graham Candy - Aroha

Graham Candy is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. In 2013 verhuisde hij naar Berlijn om zijn muziekcarrière te beginnen. Candy's eerste samenwerking met de Duitse DJ en producer Alle Farben, ‘She Moves’ (2014), leverde hem snel populariteit op met zijn eigenzinnige, high-range zang, evenals zijn eerste platina-single. Candy's debuutalbum ‘Plan A’ werd een kleurrijke weergave van zijn diverse muziekstijlen en zijn intieme pakkende teksten. Afgelopen week werd de nieuwe single ‘Ahora’ gereleaset. Het nummer werd geschreven op een zonnige dag in Wenen en gaat volgens Graham over de liefde, wat ‘Aroha’ in het Nieuw-Zeelands betekent. Wat ons betreft de ultieme zomer-song.

Laura Jansen - We Saw A Light

Laura Jansen bracht zeven jaar geleden het album 'Elba' uit. Nu jaren verder maakt ze haar rentree met ‘We Saw A Light.’ In de jaren tussen de albums beleeft Jansen pieken en dalen. Vanaf 2015 zet Laura zich actief in om vluchtelingen te helpen waar ze kan. Het begint met vrijwilligerswerk op Amsterdam Centraal, waar vluchtelingen na een lange reis aankomen. Door alle verhalen van vluchtelingen besluit Jansen voor tien dagen af te reizen naar Lesbos. Uiteindelijk blijft ze tweeënhalfjaar. Door de releases van haar album én boek hoopt ze haar platform in te kunnen zetten voor de belangenbehartiging en het versterken van de stemmen van  vluchtelingen. Een emotioneel album waar mentale gezondheid een grote rol speelt.

Bente & MAAN - Nee Is Nee

Zoals de titel al doet vermoeden is de boodschap van het nummer ‘Nee Is Nee’ om te luisteren naar elkaars grenzen en hier niet overheen te stappen. Voor de single hebben Maan en Bente de handen in één geslagen. "We hopen hiermee iedereen te inspireren om hun grenzen aan te geven en ook naar grenzen te luisteren. Nee Is Nee. Jij bent de baas over jouw lijf. Jij maakt de regels uit." Naast de belangrijke boodschap  is het nummer ook fijn weg te luisteren. Vocaal zijn Maan en Bente allebei in topvorm, maar ook muzikaal zit de song goed in elkaar. Een fijne opbouwende song die zich nog dagen in je hoofd afspeelt.

Jack Jarryd - All That Matters

‘Evolve’ is het eerste teken van leven van Jack Jarryd. De jonge artiest gaat daarbij voortvarend van start.  In zijn songs laveert hij van pop naar rock, of een gevoelige pianoballad. Energiek, met een liefde voor rock&roll.  In de afgelopen vier jaar maakte Jack Jarryd een confronterende ontwikkeling door, na het loslaten van de vaste patronen in zijn leven. Een proces van pijn en triomf, dat hem ook als songwriter en artiest heeft beïnvloed. In momenten van verdriet en euforie vond hij sterke melodielijnen en de kracht van zijn stem. Met succesvolle deelnames aan Kunstbende en De Grote Prijs van Nederland doorliep hij het talententraject dat ons land te bieden heeft. Het was tijd voor eigen songs. Jack Jarryd kiest voor een combinatie van warme analoge instrumenten en digitale synths. Een boeiende nieuwkomer.

© Junita Den Enting

 

Foto | Frank Turner | Lowlands 2019 | © rezien | All Rights Reserved