In the Spotlight – RANI

Shannon Rani, beter bekend als zangeres ‘RANI’, brak in 2019 door nadat ze te horen was op het nummer ‘Post Malone’ van Sam Feldt. Eerder dit jaar verscheen ook ‘Get Together’, waarop RANI als zangeres en mede-tekstschrijver samenwerkte met David Guetta. Deze single maakte onderdeel uit van een wereldwijde campagne voor Tuborg. De afgelopen paar jaar timmert RANI hard aan de weg in zowel binnen- als buitenland. Zo schreef het internationale muziekblog ‘Unheard Gems’ dat RANI hard op weg is de nieuwe koningin van de R&B-pop te worden, en in maart 2019 is ze door MTV uitgeroepen tot MTV Push Artist of the Month. Op 12 november is RANI terug met nieuwe muziek. Wij spraken haar over het afgelopen jaar en blikken vooruit.

Hoe kijk je terug op 2020 qua muziekjaar?

2020 was een bijzonder jaar. Er is heel veel voor mij veranderd in dat jaar. Onder andere het succes van ‘Post Malone’ met Sam Feldt wat mij heel veel mooie dingen heeft gebracht en waarvan ik als ‘’nieuweling’’ in de muziekwereld nooit had gedacht dat we dat zouden behalen. Ook heb ik bij Sony Benelux getekend, wat voor mij de start was van het naar buitenkomen met mijn eigen artiestenproject. Ik heb voor het eerst mijn eigen muziek uitgebracht. Iets wat ik altijd al heb willen doen en waar we ook ongeveer 2 jaar mee bezig zijn geweest. Deze muziek gaat over de dingen die ik meemaak, dingen waar ik over nadenk en doorheen ga, en is echt wel anders dan de EDM/Dance wereld waar ik vandaan kwam. Mijn hart lag altijd al bij R&B/Pop. Ondanks de hele coronasituatie die niet altijd even positief was, heb ik toch heel veel mooie dingen mogen meemaken in 2020.

We hebben helaas nog altijd met corona te maken, hoe kom jij deze tijd door?

Ik ben veel aan het schrijven. Voor mezelf, maar ook voor anderen. Ook focus ik heel erg op dingen zoals het maken van een nieuwe videoclip of het schieten van nieuwe foto’s. Plus ook het creëren van veel sociale content om toch op een bepaalde manier wat meer persoonlijkheid te geven aan mijn kanalen op social media. Ik ben vorig jaar afgestudeerd en heb dit jaar genomen om mezelf ook veel meer te ontwikkelen in de muziekwereld. Zo ben ik bijvoorbeeld begonnen gitaar te leren spelen, iets wat ik altijd al wilde doen. Naast mijn muziek probeer ik ook goed voor mezelf te zorgen. Ik probeer gezond te eten (niet altijd hoor, ik vind eten daar veel te lekker voor) en lekker te sporten.

Heb je in deze tijd ook meer inspiratie gekregen?

Vanaf het begin van de coronacrisis heb ik ongeveer een jaar niks geschreven. Dit kwam deels door mijn opleiding, bestuurs- en organisatie wetenschappen, die ik aan het afronden was, deels door social distancing en deels door de focus op de release van muziek die er al lag. Ik ben wel echt geconfronteerd met mezelf in de coronaperiode met zo weinig sociaal contact dat heeft me ook veel inspiratie gegeven voor veel liedjes die we nu sinds een tijdje weer hebben kunnen maken. Ik haal mijn inspiratie vooral uit de dingen die ik meemaak dus toen ik na een jaar eindelijk weer de studio in kon was ik zo blij dat we weer aan de slag konden met nieuwe muziek.

 Wijkt de inspiratie van afgelopen jaar af van waar je normaal uit put?

Ja en nee. Mijn inspiratie haal ik dus altijd uit mijn levensgebeurtenissen. Soms gaat het over liefde, soms gaat het over onzekerheid, het gaat over van alles en nog wat. In zekere zin zijn de liedjes die we op dit moment schrijven wel wat emotioneler en gaan ze veel meer over mijzelf en mijn eigen ontwikkeling dan bijvoorbeeld happy bubbly lovesongs. Het is wat serieuzer en misschien zelfs wat meer ‘’volwassen’’.

Op 12 november komt je nieuwe album, ‘396’ uit. Kun je het verhaal erachter vertellen? 

Ik heb altijd al interesse gehad in het universum en horoscopen en al dat soort mysterieuze fenomenen en op een gegeven moment las ik ergens op het internet iets over numerologie. De getallen 3, 9 en 6 zijn afgeleid uit de numerologie, een pseudowetenschappelijke stroming die gelooft in de relatie tussen getallen en gebeurtenissen, in mijn geval de relatie tussen ik als mens en nummers. De nummers 3, 9 en 6 zijn mijn geboorte-, naam- en persoonlijkheidsgetal. De 3 gaat over zelfexpressie en zelfliefde, de 9 staat voor transformatie zoals opgroeien en de lessen die je daarin leert en de 6 heeft te maken met liefde voor anderen. Deze drie onderwerpen hebben altijd een centrale rol gespeeld in mijn leven, vooral de afgelopen jaren. Mijn muziek vertegenwoordigt mij als persoon en de dingen die ik doormaak en elk liedje op het album heeft daarom te maken met één (of meer) van de drie onderwerpen.

Wat heb je voor dit jaar verder op de planning staan, wat verwacht je qua nieuwe muziek/optredens etc.?
Mijn album komt dus uit op 12 november waar ik mega naar uitkijk! Ik ga samen met mijn band in december op tour; mijn 396-tour. We spelen in Den Bosch, Alkmaar, Sittard, Lelystad, Haarlem, Dordrecht en in februari staan we in Purmerend en Hengelo. Daar heb ik zo erg naar uitgekeken, eindelijk voor mensen in het echt. Verder ga ik lekker veel de studio in en liedjes maken.

 Met wie zou je graag in de toekomst samen willen werken?
Ik ben een groot fan van H.E.R. en zou echt graag ooit met haar willen werken. Er zijn sowieso veel meer andere artiesten die ik vet vind en waarmee ik zou willen werken, zoals Lucky Daye, Mahalia, Ella Mai en Jvck James.

 Heb je verder nog dromen en hoe zie je dat voor je, waar sta je dan?

Mijn allergrootste droom is internationaal optreden met al mijn muziek. Werken met getalenteerde mensen over de hele wereld en op tour gaan met mijn band. Ik hoop dat ik voor altijd muziek kan blijven maken en daarmee wellicht ook anderen kan helpen.

Maak de zin af: RANI is geen RANI zonder…

Ten eerste de kleur lila. Iedereen die mij kent weet dat lila mijn lievelingskleur is en het liefst heb ik alles lila. Ten tweede eten. Ik ben een absolute foodie. I love food en lekker uiteten gaan en nieuwe gerechten proberen. Op dit moment is mijn go to snack echt een broodje bakkeljauw haha. En natuurlijk is RANI geen RANI zonder muziek.

 

Op 12 november komt het debuutalbum van RANI, ‘396’, uit. Het is dan overal te beluisteren. Ook zal RANI vanaf 9 december het podium van verschillende nationale en internationale clubs betreden tijdens haar clubtour. Ga naar https://www.rani-official.com voor de speeldata en de locaties.

© Mirella Waaijenberg

 

 

Foto's | Albumrelease | Sony Music Nederland | © Fotono Photography