In the Spotlight – Maria Catharina

Door een bomvolle agenda hebben we online een afspraak met Maria Catharina kunnen inplannen in plaats van een face-to-face ontmoeting. Niet zo zeer door onze agenda, maar die van de bezige bij in kwestie. Maria zit zeker niet stil als het om haar carrière gaat, maar ook niet in haar privéleven. Na het concert van Magoria in Helmond heeft ze met haar man Robby Valentine het podium gedeeld voor een van de vele Queen cover shows. Voor deze week staan er alweer de repetities gepland voor de solo show die op zaterdag 6 mei aanstaande in Manifesto te Hoorn zal gaan plaatsvinden.

Haar komende solo show bevat muziek uit haar hele oeuvre van solo werk, haar band Aniday en samenwerkingen met en bij Valentine en bij Magoria vanaf het eerste prille begin tot de toekomst. Maria heeft in al die tijd veel beleefd zoals ze zelf uitlegt: “Van het zolderkamertje waar ik speelde met mijn broer tot op tour met Valentine dwars door Japan. Van de ervaringen in ‘Idols’ (2004) tot het meedoen aan ‘Better Than Ever’ van dit jaar. Van het oprichten van mijn band Aniday tot projecten zoals Magoria. Alles komt langs vanaf Idols tot nu en vertelt dus mijn muzikale verhaal”.

De meeste mensen kennen je nog als Marlies Schuitemaker van Idols uit 2004.

“Ja, mijn broer gaf mij op”, lacht ze, “de meeste mensen verwachten dan ook het meisje van onder andere de cover van het nummer ‘Ironic’ van Alanis Morisette. Veel is er gebeurd sinds dat jaar. Ik heb solomuziek gemaakt met singles en een album. Ik leerde mijn man kennen door het muzikaal samenwerken tijdens schrijven en opnemen hiervan”.

Omdat mensen moeite hadden haar anders te zien als ‘die van Idols’, veranderde ze in 2014 haar naam naar haar doopnaam, Maria Catharina. Internationaal ook een stuk makkelijker uit te spreken. Onder deze naam startte ze haar band Aniday. Hoe kan het ook anders met nummers geschreven door Robby Valentine. “Hij heeft een enorm talent en is zo goed dat ik het schrijven niet meer doe en daar ben ik hem dankbaar voor”. Het gaf het album een mooi tintje van beide werelden. Het rauwe randje van de stem van Maria gemixt met de koortjes en het talent van Valentine.

Je hebt inmiddels je Aniday album onder eigen naam uitgebracht, deze is alleen digitaal verkrijgbaar?

“We hebben gekozen voor alleen een digitaal album, maar dan onder mijn eigen naam. Zonder platenlabel is het lastig om vooraf te investeren in een fysieke versie. Het is altijd even zoeken hoe je zoiets doet. Universal vroeg of ik een artiestenpagina had op Spotify. Ik vond dat een uitgelezen kans om deze nummers eindelijk ook digitaal uit te brengen, wat hiervan nooit eerder was gebeurd”. Bij de huidige generatie is het streamen ook erg populair en auto’s zijn al zonder CD-speler, dus er is zeker wat van te zeggen. De verzamelaar zal dat niet willen toegeven, maar het is stiekem wel te begrijpen.

Valentine, Queen, Magoria… is er nog wel ruimte voor jezelf?

Maria doet veel, maar is ook ontzettend veelzijdig. Of het nou om sterke rock gaat of het om ballads draait, haar stem is overduidelijk herkenbaar en vol energie met een mooi ruw randje. Als we haar vragen om te noemen wat ze het leukst vindt, is ze even stil. Het is onmogelijk te kiezen omdat ze bij alles geniet van wat ze het liefste doet: zingen! Ze vertelt vol passie haar verhaal en geniet ook zichtbaar als ze vol trots terugblikt op haar carrière tot nu; de dingen die ze heeft gedaan en nog wil gaan doen. Wij willen niet te veel verklappen, maar bij haar liveshow zal dit zeker blijken! In 2016 krijgt Maria’s man een ooginfectie in zijn rechteroog. Ook in zijn linkeroog volgt later een infectie, maar door de overbekende Corona lockdown worden er alleen nog maar spoedoperaties gepland en daarvoor komt Robby niet in aanmerking. Pas wanneer de zorg weer functioneert kan hij terecht, maar op dat moment is er al onomkeerbare schade in zijn zicht, waardoor hij nagenoeg blind is. Dit doet Maria zichtbaar veel. Ze heeft uiteraard veel van haar tijd in de ondersteuning van haar man gestopt, samen met hun dochter. Dit resulteert in albums van Robby – waar Maria op heeft gezongen – en nu is er ook weer tijd voor haarzelf met solo werk.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

“Dat is nog afhankelijk van verschillende factoren. Wij gaan een paar nummers live spelen die nog niet zijn uitgebracht, maar al wel eerder live zijn gespeeld. Ik ben benieuwd hoe ze worden ontvangen in Manifesto en hoe deze avond gaat”. Een nieuw soloalbum sluit ze niet uit, wat ons nog nieuwsgieriger maakt naar de nieuwe nummers. Ook zal Maria ongetwijfeld nog samen met Robby Valentine het podium blijven delen. Hiervan zijn al concerten gepland, dus haar live bezig zien is zeker nog vaak mogelijk.

Van de samenwerking met Magoria voor het album ‘JtR1888’ is het doek nog niet gevallen. Ook daar staat een nieuw album op de planning, in samenwerking met onder andere Maria. Dit gaat een heel ander album worden, dus ze kan haar veelzijdigheid opnieuw laten horen.    

Als laatste vraag voordat we de sessie afsluiten: met wie zou je nog graag willen samenwerken?
“Mij lijkt in het voorprogramma staan van Evanescence erg vet. Of met Halestorm samen is gaaf! Die hebben al zoveel dingen gemaakt dat het toch bijzonder is dat niet iedereen ze kent”. Helaas is dat wel vaker zo dat niet iedere artiest of band de aandacht krijgt die ze verdienen.

Met deze vraag sluiten we ons gesprek af, uiteraard na Maria succes te hebben gewenst voor de solo show aanstaande zaterdag. Er zijn op het moment van schrijven nog kaarten verkrijgbaar en dat is zeker een aanrader. Wij zullen ook het (foto)verslag verzorgen, maar een echte muziekliefhebber weet dat het maar wat leuk is om er live bij te zijn, dus tot dan!

Tickets en meer informatie zijn verkrijgbaar via de Manifesto site.

© Daniël Nijveldt

 

Fotografie | © Tempus Fugit Pictures | All Rights Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *