In the Spotlight – Knight Area

De Nederlandse progressieve-rockband Knight Area bestaat alweer sinds 2004. Naast medeoprichters Gerben Klazinga (toetsen) en Pieter van Hoorn (drums), bestaat het gezelschap uit de in 2012 ingestapte Mark Bogert (gitaar) en Peter Vink (bas) plus zanger Jan Willem Ketelaers (die sinds 2018 de band compleet maakt). Toen Jan Willem bij de band kwam is album ‘D-Day’ in 2019 en de opvolger ‘D-Day II: The Final Chapter’ uit 2022 tot stand gekomen. Naar aanleiding van dit laatstgenoemde album is dit jaar een clubtour gestart en hebben wij de gelegenheid om voor het concert in Hedon Zwolle met de band te spreken.

Wij willen het met jullie hebben over de D-Day albums. Hoe is het idee hiervoor ontstaan?

Het plan was om een conceptplaat maken, dus een verhaal op één schijf, zo legt Mark ons uit. In eerste instantie wilde de band dit over de watersnoodramp doen. Peter Vink is gek van de geschiedenis van de tweede wereldoorlog en hij had de wens om nog naar Normandië te gaan. Op zijn zeventigste verjaardag zijn Pieter, Mark en Peter dat dan ook gaan doen. Ze liepen letterlijk over Omaha Beach en gingen naar de musea, waar ze ook al snel doorhadden dat dit een nog veel grootser onderwerp is om over te vertellen dan hun oorspronkelijke idee. De switch was dan ook snel gemaakt. Aan ons om te beoordelen of het conceptalbum gelukt is.

Het oorspronkelijke plan was om van het tweede D-Day album een EP te maken. Er waren een vijftal nummers geschreven en compleet klaar gemaakt. De platenmaatschappij vroeg de band vervolgens om toch een volledig album te maken. Ze hebben nog twee nummers erbij geschreven en het album afgemaakt met een akoestische versie van het nummer ‘Freedom For Everyone’ wat op het eerste D-Day album als gewone versie staat. Ook leek het de mannen mooi om alle stukken van het orkest, dat soms een stukje naar de achtergrond is gedrukt door de gitaren en toetsen, als compilatie toe te voegen. Jan Willem voegt hierbij aan toe dat er is gekozen voor een mooie uitgave om nog extra te genieten van de fysieke versie.

Deel twee gaat meer over het verhaal achter de soldaat, wat nu natuurlijk nog actueler geworden is door de situatie in Oekraïne. Het valt ons op dat deze plaat harder is dan deel een...

Gerben vindt dit grappig, omdat hij het andersom ervaart: “Het tweede album is juist meer symfonisch bedoeld en het eerste album als verhaal.” Het openingsnummer van het tweede album biedt natuurlijk een goede binnenkomer, waardoor het gevoel wel aanwezig is. Jan Willem voegt hieraan toe dat de geluidsfragmenten die zijn gebruikt in het eerste album er spontaan in zijn gekomen. De muziek was er, de teksten werden geschreven en er was plek voor de speeches en verhalen die juist in de eerste plaat zoveel aanwezig zijn, waardoor het eerste album een soort “documentaire” gevoel geeft. Het tweede album heeft wel minder fragmenten, maar dat is ook logisch door het verhaal van het album. En zo is elk album van dit tweeluik juist uniek.

Nadat de eerste plaat uitgebracht was, heeft de band twee optredens kunnen doen. Ze stonden net op de vooravond van hun derde concert toen het besluit kwam van de overheid om alles op slot te doen in verband met corona. Hierdoor werd het besluit genomen om het tweede album te gaan schrijven, geïnspireerd door een documentaire van Philip Freriks en het verleden van Pieter als veteraan. Dankzij de coronapandemie is dit in een stroomversnelling gekomen, want anders had uiteraard de tour van ‘D-Day I’ de planning anders laten lopen. Een soort van geluk bij een ongeluk, want nu kan de band beide albums op één avond spelen, een mooie volle avond D-Day.

Het verhaal is nu verteld, maar wat gaat er in de toekomst gebeuren met Knight Area?

Jan Willem: “Nou, we zijn nog lang niet uitverteld. We zijn nu bezig met het eerste deel van de tour en genieten van het live mogen optreden. We hebben twee jaar niet kunnen spelen op concerten en dus ook niet met onze andere projecten naast Knight Area. We hebben zoveel tijd alleen maar in studio’s gezeten. Het woord album is al bijna niet meer uit te spreken, daarom houden we het nu eerst bij live. We hebben dit gemist! Met het eerste en het tweede deel hebben we dit wel gehad, maar we zijn er nog zeker niet klaar mee.”

Deze albums waren conceptalbums. Is jullie dit meer bevallen dan de ‘normale’ albums?

In 2009 heeft Knight Area dit gedaan met het album ‘Realm of Shadows’ en dat is toen al erg bevallen. Dat was een meer surrealistisch album en nu is er juist gekozen voor een echt realistisch album. De hele band geeft aan dat dit een mooi fenomeen is en dat ze er zeker voor open staan dit nog eens te doen. Ook bij projecten naast Knight Area komt het vaak voor (Ayreon, Magoria). “Het is mooi om te schrijven,” zegt Mark, “maar het is wel echt alleen te doen als je tegen een mooi thema aan loopt. Een album met losse nummers werkt ook goed, dus het ligt er maar net aan waar je inspiratie van krijgt.”

Doordat de twee albums conceptalbums zijn, is het niet mogelijk om de setlist radicaal door elkaar te gooien…

Jan Willem: “Nee, dat klopt, we spelen het inderdaad in volgorde. Wel hebben we wat nummers van het eerste D-Day album na het eerste concert weg moeten laten om de avond nog een acceptabele lengte te geven. Enerzijds kwam het wel mooi uit dat ze nu beide klaar zijn. Het is daardoor wel een mooie lijst geworden.”

Hoe houden jullie naast de Knight Area concerten nog tijd over voor alle andere soloprojecten die jullie hebben? Het wordt nog druk.

Jan Willem: “Tja, dat is nog wel eens lastig inderdaad. Nu alles weer van start gaat, gaat het ook echt los. De Netflix avonden zijn weer voorbij. De repetities gaan weer los en de concerten komen eraan. Deze tour is in twee maanden gepland, maar dat wordt nog niet het einde.” Er komt nog genoeg aan, na de zomer wil de band nog graag een tweede deel van de concerttour doen, en misschien ook wel in het buitenland als het allemaal mogelijk is (en blijft).

Hiermee was een einde gekomen aan het interview. De band maakte zich klaar voor het concert in Zwolle (zie de review hier). Knight Area staat vrijdag 29 april in P60 Amstelveen en zaterdag 30 april in Manifesto Hoorn. Het concert van 21 mei in de Kroepoekfabriek in Vlaardingen, is verplaatst naar vrijdag 2 september. 
Dan zit de eerste leg erop en kunnen we wachten op de zomer.

© Daniël Nijveldt

 

Fotografie | © Tempus Fugit Pictures | All Rights Reserved