In the Spotlight – Eelke

Eelke (Ankersmit) is een Nederlandse zanger, songwriter en muzikant uit Ermelo. Hij studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft sindsdien meerdere singles en EP’s uitgebracht. Aankomende vrijdag brengt Eelke nieuwe muziek uit. Wij spraken hem onder andere over het afgelopen jaar en over zijn nieuwe EP.

Hoe kijk je terug op 2020 qua muziekjaar?
Ik heb in januari met mijn band drie optredens op één dag gehad tijdens Eurosonic, daarna helemaal niet meer, op een show in september na. Dat was een akoestisch optreden in Ermelo. Het was een raar jaar. Ik had liever wat meer opgetreden, maar aan de andere kant vond ik het ook wel weer lekker om even tot rust te komen.

We hebben helaas nog altijd met corona te maken, hoe kom jij de lockdown door?
Ik doe eigenlijk alles zelf samen met mijn broertje, die heeft een eigen management- en boekingsbureau. Ik had in het begin van de lockdown niet zo veel inspiratie. Ik ben toen allemaal YouTube covers gaan plaatsen in de hoop wat meer volgers op te bouwen. Je kan altijd schrijven en oefenen, er is altijd genoeg te doen omtrent de muziek.

Heb je in deze tijd ook meer inspiratie gekregen?
Ja, ik heb een SENA-subsidie gehad om een nieuw album te maken. Soms kan het een beetje nutteloos voelen om weer wat nieuws te doen, terwijl je andere werk nog niet eens uit is. Ik had in ‘Mirror’ geïnvesteerd, maar die kwam voorlopig nog niet uit, en ik was alweer iets nieuws aan het opnemen. Daar heb je natuurlijk wel financiën voor nodig. Ik heb nu die subsidie gekregen en dat is een toffe motivatie om weer te gaan schrijven. Ik maak demo’s met meerdere gitaarpartijen, basspartijen en drums, een soort schetsen van een band sound.

Wijkt de inspiratie van afgelopen jaar af van waar je normaal uit put? 
Ik was voor Mirror al begonnen met inspiratie halen buiten mezelf. Daarvoor schreef ik vooral autobiografisch. De beginpunten van veel teksten op Mirror komen vanuit een soort idee of vanuit een boek wat ik dan aan het lezen ben. Vanuit dat idee begin ik een tekst te schrijven. De laatste tijd ben ik wel weer meer persoonlijk aan het schrijven, dus het gaat een beetje heen en weer.

Wat heb je voor dit jaar verder op de planning staan, wat verwacht je qua nieuwe muziek/optredens etc.?
Er staan nu een paar optredens gepland in mei, geloof ik, maar het is toch maar weer afwachten of dat door kan gaan. De Mirror EP komt nu uit zonder releaseshow, en dat is jammer, maar we konden het niet blijven uitstellen. We hadden hem al twee keer uitgesteld. In de eerste lockdown leek het mij leuk om wat oude liedjes die ik nog op de plank had liggen op te nemen. Ik heb een soort crowdfunding gedaan en daar heb ik een paar honderd euro mee opgehaald. Ik heb een oude vriend van mij, Mischa Porte, gevraagd of hij mij wilde helpen, en dat wilde hij wel. Mischa heeft de producersrol op zich genomen. Hij had in de eerste lockdown opnamespullen gekocht, dus hij kon mij daar goed bij helpen. De opgenomen EP bevat vier liedjes. Een beetje meer akoestisch en meer live dan Mirror, dus weer heel anders. De EP met Mischa is boven verwachting tof geworden. We hebben hem van de week gemixt, dus die kunnen we na Mirror uitbrengen. Dat zal nog wel even duren, maar hij moet nu alleen nog gemastered worden. Verder werk ik aan mijn nieuwe album.

Met wie zou je graag in de toekomst samen willen werken?
Johnny Marr van The Smiths! Ik houd ervan hoe hij zijn nummers aankleedt met gitaren, met name bij The Smiths, want ik ken niet zoveel van zijn andere werk. Laagje op laagje elektrische gitaarpartijen, mooie cleane gitaren. Dat lijkt me wel tof ja, om hem als producer of gitarist te hebben. Maar goed, dat zijn van die dromen.

Heb je verder nog dromen en hoe zie je dat voor je, waar sta je dan?
Ik weet inmiddels dat als ik muziek maak, ik er geen rekening mee houd of het succesvol kan worden of niet. Daarom krijg je misschien niet altijd muziek die mega radiovriendelijk is of makkelijk in playlists terecht komt. Mijn droom is om geïnspireerd te zijn en gewoon muziek te kunnen blijven maken, en om mezelf uit te blijven dagen en vermaken met het maken van muziek. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als je daarvan rond kan komen. Ik zou wel graag met mijn eigen band een tour willen doen in Nederland of het buitenland.

Eelke is geen Eelke zonder…?
Zonder inspiratie denk ik. Als ik geen inspiratie heb, dan moet ik daar iets aan proberen te doen, voordat ik me weer Eelke voel. Ik probeer de inspiratie terug te krijgen door muziek te luisteren, te lezen of gewoon te gaan zitten en aan de slag te gaan, proberen je hersenen aan de gang te krijgen.

De singer-songwriter uit Ermelo is het afgelopen jaar druk geweest met het schrijven en opnemen van nieuwe muziek. Op vrijdag 12 maart komt zijn nieuwe EP, Mirror, uit en deze is vanaf dan overal te beluisteren

© Mirella Waaijenberg

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *