ESNS 2021, 10 tips dag 3

Het feest is nog niet voorbij, want ook voor de derde dag van Eurosonic Noorderslag hebben wij genoeg tips voor je. Schrijf je mee?

 

Vrijdag 15 januari opent de Berlijnse Arya Zappa de avond. Zappa is een multidisciplinaire artiest en heeft een opmerkelijk lage stem. Dit is haar unique selling point. Arya laat haar new wave sound tot de luisteraar komen, stevig, duister en gelaagd. In 2020 brengt de Duitse artiest haar debuutalbum ‘Dark Windows’ uit. Geschreven gedurende de laatste paar jaar, speelt ze op het album met het besef van tijd en identiteit. Arya Zappa is eerder al genomineerd voor een Anchor Award voor aanstormend Europees talent. Een extra reden om haar show te bekijken.

Arya Zappa speelt van 20.00 tot 20.15 uur op ESNS 03.

 

Zin in soul? Dan ben je bij Victoria Canal aan het juiste adres. De Spaanse singer-songwriter is geboren in München, volgt haar Amerikaanse moeder en Spaanse vader naar Shanghai, Tokyo, Amsterdam, Londen en Dubai en strandt uiteindelijk in New York. Hier produceert de legendarische vocal coach Jan Smith (Drake, Usher) in 2016 Canal’s debuut en vraagt Michael Franti haar mee op tour. Daarnaast doet de zangeres in 2019 mee aan een campagne van Nike. Canal, die maar één arm heeft vanwege een geboorteafwijking, wordt gedreven door gepassioneerde positiviteit. Al die energie en haar zelfvertrouwen klinken door in ‘Victoria’; haar laatste nieuwe EP. Victoria Canal verrast met haar goede stem, elegante uitstraling en haar uithalen.

Victoria Canal speelt van 20.15 tot 20.30 uur op ESNS 03.

 

Het is tijd om te schuifelen. Danique en Bart zijn het creatieve duo achter Donna Blue en elkaars geliefde. Donna Blue vertaalt de liefde voor elkaar naar broeierige indie pop met invloed van Lynch films, oude Hollywood romantiek én jaren 60 yé-yé. Perfect dus om ouderwets op te schuifelen. Het duo doet in 2018 mee aan Popronde, een rondreizend festival in Nederland, en breekt door. Na Nederland is nu de rest van Europa aan de beurt.

Donna Blue speelt van 20.30 tot 20.45 uur op ESNS 03.

 

De volgende popband is allesbehalve doorsnee. EUT is gedreven door een compromislozen attitude en heeft een speels gevoel voor humor. De Amsterdammers brengen in 2018 na een aantal succesvolle singles hun debuutalbum ‘Fool for the Vibes’ uit. Het vijftal is in 2018 genomineerd voor een 3FM Award voor Beste Video, in 2019 voor de Edison Pop – Nieuwkomer en in 2020 voor een 3FM Award voor Beste Track. EUT wordt geïnspireerd door een 90’s geluid met daarin een goede doses energie met invloeden van onder andere Pixies, Weezer, Beck en artrock-icoon St. Vincent. EUT heeft de harten van de Nederlanders al gestolen en deelt nu hun muziek met nog meer Europese landen.

EUT speelt van 20.50 tot 21.05 uur ESNS 02.

 

De volgende act die we graag aan jullie tippen, is de Deense zanger Calby. Calby schrijft vrijwel al zijn muziek zelf en coproduceert de meeste songs met Magnus Larsson (bassist van Lukas Graham). De liedjes die de jonge Deen maakt, zijn een mix van soul, pop en indie rock. Calby heeft meerdere nominaties op zijn naam staan. In 2020 werd hij genomineerd voor de Danish Music Award for New Danish Live Name of the Year en voor de Danish Music Award for Danish Radio Hit of the Year. Mik Thybo, zoals Calby officieel heet, richt zich op het vakmanschap, sterke songwriting en hij schrijft over thema’s als liefde en angst, zoals in de parels ‘The Million Dollar Song’ en ‘Burnout’.

Calby speelt van 21.15 tot 21.30 op ESNS 01.

 

Vanuit Denemarken gaan we verder naar Zweden. Zangeres Linnea Södahl (Nea) kiest na vijf jaar liedjesschrijven voor anderen, zoals Zara Larsson, voor een solocarrière. In 2019 zet Nea zich op de kaart met debuutsingle ‘Some Day’. Södahl beheerst de kunst om goede moderne popsongs met een persoonlijk tintje te schrijven. In 2020 brengt ze op Sony Music’s sublabel Milkshake haar debuut EP ‘Some Say’ plus meerdere singles uit. Nea is een echte belofte en we zijn benieuwd wat we in de toekomst verder van haar gaan horen.

Nea speelt van 21.30 tot 21.45 uur op ESNS 01.

 

Onze eigen zangeres RIMON moest van ver komen. Als peuter ontvlucht ze samen met haar moeder Eritrea en komt ze in Nederland terecht. Inmiddels ligt de wereld aan haar voeten. Zonder enige waarschuwing was RIMON er begin 2018 opeens met ‘Grace’. In het jaar van haar debuutsingle mag ze al in Londen en Parijs optreden en de zangeres krijgt mooie woorden van Pitchfork, Apple Beats en Noisey US. De zwoele R&B en neo-soul van de Nederlander is geïnspireerd door haar eigen leven – de strijd die ze als vluchteling voerde, haar persoonlijke verhalen over verliefdheid en teleurstelling en inspiratie uit de Amsterdamse underground muziekscene. In 2020 brengt RIMON haar tweede EP ‘I Shine, U Shine’ uit, inclusief de single ‘Got My Back’ ft Denzel Curry. RIMON maakt er een feestje van op het podium.

RIMON speelt van 22.00 tot 22.15 uur op ESNS 01.

 

Zin om los te gaan? Alyona Alyona is een Oekraïense rapper. Alyona Savranenko is kleuterjuf als het nummer ‘Ribki’ (‘vislijn’, synoniem voor jonge vrouwen) viraal gaat. Het gelijknamige album gaat over vrouwen als Alyona die niet worden geaccepteerd door de maatschappij. In Oekraïne is ‘Salischaju swij dim’ (Ik verlaat mijn huis) het officieuze anthem voor de velen die willen vertrekken om het traditionele leven te verruilen voor een betere toekomst. Alyona Alyona is al ruim tien jaar rapper en heeft een fan base tot ver buiten het eigen land. Haar liefde voor hiphop is gekleurd door Oekraïense literatuur, het dagelijks leven en muzikale invloeden van Atlanta en de cloud. De rapper is in het verleden genomineerd voor de YUNA Music Award for Best Female Singer en voor de YUNA Music Award for Discovery of the Year. Ondanks dat je niet verstaat wat er gezongen wordt, weet Alyona Alyona je toch te pakken.

Alyona Alyona speelt van 22.15 tot 22.25 uur op ESNS 01.

 

De volgende act die je niet mag missen is de band Alois. De Zwitsers geven een volledig eigen draai aan elektronische muziek. Songwriting gaat samen met 80’s Synthwave, Caribische disco en elementen van contemporaine elektronica en een vleugje trap. De tweede plaat van Alois heet ‘Azul’ (Spaans voor blauw) en staat vol warme energie doordrenkt met een diepgewortelde melancholie. Deze act trekt je de dansvloer op. De groep staat erom bekend dat ze volle zalen trekken wanneer ze live spelen. Gaat dat zien!

Alois speelt van 22.30 tot 22.45 uur op ESNS 03.

 

We sluiten de dag goed af met een artiest van eigen grond: Arp Frique & Family. Het is het alter ego van de Rotterdamse multi-instrumentalist Niels Nieuborg, waarmee hij uiting geeft aan zijn liefde voor muziek uit Suriname, Kaap Verdië, Ghana, Nigeria en Jamaica. Met een steeds wisselende bandsamenstelling en een voorkeur voor analoge retrosounds schiet Arp Frique van disco naar reggae en van afrobeat naar funanà. Na de release van een EP op het label Rush Hour en zijn exotische en super funky debuutplaat ‘Welcome to the Colorful World of Arp Frique’ op zijn eigen sublabel, keert Nieuborg in 2019 terug met een compleet andere plaat: ‘Radio Verde’. Een compilatie van Kaapverdische dansvloerparels gecompileerd samen met Arp Frique & Family-bandlid Americo Brito. Niels speelt alle instrumenten zelf in, maar de liveband bevat muzikanten uit de Surinaams-Nederlands-Kaapverdische scene. Een optreden van Arp Frique & Family brengt je aan het dansen.

Arp Frique & Family speelt van 23.00 tot 23.15 uur op ESNS 03.

 

Klik hier voor het volledige blokkenschema

© Mirella Waaijenberg | All Rights Reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *