ESNS 2021, 10 tips dag 2

Eurosonic Noorderslag bestaat uit vier dagen en uiteraard hebben wij ook tien tips voor dag twee, donderdag 14 januari. We hebben ze op een rijtje voor je gezet. De shows zijn wederom te streamen via www.npo3fm.nl/ESNS en het volledige blokkenschema van de donderdag vind je hier.

 

Zorg dat je om 20.00u klaar zit achter je device om de show van de Belgische Meskerem Mees te checken. Deze pas 21-jarige singer-songwriter pakt je en laat je niet meer los. Haar pure stem neemt je mee door haar verhaal. In 2020 won Meskerem Mees Humo’s Rock Rally, scoorde ze een bescheiden hit met haar debuutsingle ‘Joe’ en tekende ze bij Mayway Records. Met ‘Joe’ verovert de Belg de harten van de mensen, ook van buitenlandse media als Consequence of Sound en FIP Radio. Najaar 2021 komt Meskerem met een debuutalbum. Houd haar dus goed in de gaten.

Meskerem Mees speelt van 20.00 tot 20.15 uur op ESNS 01.

 

De volgende band die je zeker niet mag missen is Hayes & Y.

De indiepopgroep bestaat uit bandleden uit Europese uithoeken als Bulgarije en Finland, gesetteld in Manchester. Dit zorgt voor een continentale vibe die de band meteen onderscheidt van hun Britse tijdgenoten. Hayes & Y deed in 2020 mee aan de 51e editie van de Bulgarian National Radio’s competition for new pop- and rocksongs en won de grote eerste prijs: dat ze mogen optreden op Eurosonic. Daarnaast wonnen de muzikanten ook de tweede prijs, de keuze van de luisteraars. Hun bekroonde nummer is ‘Call the Police’. De jongens putten inspiratie uit 80’s elektronica en uit hedendaagse indie en zo wist het viertal met succes een eigen esthetiek te creëren. In oktober begon Hayes & Y aan het maken van hun debuutalbum. Wij kijken ernaar uit!

Hayes & Y speelt van 20.25 tot 20.40 uur op ESNS 04

 

Tussen alle gitaren en hiphop op ESNS staat de Nederlandse singer-songwriter Nana Adjoa. Haar indie pop bevat triphop en soul, gitaarmuziek en invloeden van Lianne La Havas. Op haar debuutalbum ‘Big Dreaming Ants’ brengt Adjoa de muzikale invloeden uit haar jeugd en carrière samen tot één geheel. De Amsterdammer is met haar sterke teksten klaar om ontdekt te worden door het grote publiek.

Nana Adjoa speelt van 20.45 tot 21.00 uur op ESNS 01.

 

De volgende die je moet checken is Noémie Wolfs. In 2011 kreeg ze de Radio 2 Zomerhit 2011 voor beste zangeres. In Maart 2015 verlaat de Belg na vijf jaar de groep Hooverphonic. Universal is onder de indruk van Wolfs’ stem en biedt haar een deal aan. Haar allereerste demo, ‘Hunt You’, wordt de titelsong van haar debuutalbum. Je kunt Noémie ook kennen van De Slimste Mens ter Wereld, waar ze na twee deelnames afviel. In 2020 bracht de Belgische zangeres haar tweede album uit: ‘Lonely Boy’s Paradise’. Het bevat nummers over eenzaamheid en onbeantwoorde liefde.

Noémie Wolfs speelt van 21.00 tot 21.15 uur op ESNS 01.

 

Neem een lekker wijntje en laat je meeslepen door de Litouwse Junior A. De Litouwer maakte muziek vanuit zijn slaapkamer en kwam terecht op een virale streaming-playlist. Dit betekende zijn doorbraak. Junior A kreeg dit voor elkaar met slechts een oud MIDI keyboard, speakers en zijn melodieën. De luisteraars waren verkocht door onder andere de beat van het nummer ‘Sleep Machine’. Junior A is een echte soundkunstenaar. In 2018 werd hij genomineerd voor de M.A.M.A. award for Breakthrough of the Year en Electronic music/band. Het jaar daarop volgde weer een M.A.M.A. nominatie voor Electronic music/band en in 2020 voor pop band/artist of the Year. Laat je donderdag 14 januari betoveren bij het optreden van de Litouwer.

Junior A speelt van 21.25 tot21.40 uur op ESNS 04.

 

Het is tijd voor een artiest van eigen bodem. Eefje De Visser deed in 2009 mee aan de Grote Prijs van Nederland. Tot haar eigen verbazing wist ze de finale te bereiken en te winnen in de categorie singer-songwriter. In 2011 verscheen haar debuutalbum ‘De Koek’. De Visser speelde op meerdere festivals, waaronder op Pukkelpop. Vorig jaar kwam haar vierde album uit: ‘Bitterzoet’. Niet lang daarna behaalt dit album de hoogste positie in OOR’s Eindlijst als beste album van 2020 en Eefje krijgt de Gouden Notekraker toegekend. ‘Bitterzoet’ is een popplaat vol elektronica en dance-invloeden.

Eefje de Visser speelt van 21.45 tot 22.00 uur op ESNS 01.

 

Een andere Nederlandse artiest die we je niet willen laten ontgaan is Blanks. Blanks begon in 2013 een YouTubekanaal waarop hij verschillende muziekvideo’s plaatste. Hij kreeg al snel een grote internationale fanbase. In oktober 2019 had het kanaal 1 miljoen abonnees, waarvoor Blanks de Golden Button kreeg uit handen van Beau van Erven Dorens in de talkshow Beau. In 2019 bracht Blanks eigen muziek uit, denk aan pop en blijheid. Zijn debuutsingle ‘Don’t Stop’ verscheen in februari 2019 en behaalde de playlist van NPO Radio 2. Opvolger ‘Wave’ behaalde eveneens de playlist alsmede op NPO 3FM. Daaropvolgend werd het nummer verkozen tot 3FM Megahit en Blanks tot 3FM Talent. De zanger heeft inmiddels al meerdere samenwerkingen op zijn naam staan, waaronder met Armin van Buuren. Blanks is ook niet onopgemerkt gebleven bij Ariana Grande. De ster prees zijn versie van ‘Thank U, Next.’ In januari 2020 is Blanks verkozen tot ‘Beste Artiest’ tijdens het door Eurosonic Noorderslag georganiseerde Popgala Noord. Geniet dit jaar van zijn vrolijke tunes tijdens de show op ESNS.

Blanks speelt van 22.10 tot 22.25 uur op ESNS 03.

 

De annulering van het Eurovisie Songfestival kon Daði Freyr niks maken. Zijn nummer ‘Think About Things’ zorgde voor veel internationale fans en ging viraal. De single van de IJslandse inzending groeide uit tot anthem voor alle mensen die in isolatie zaten. ‘Think About Things’ bevat synthesizers en meezingbare harmonieën. Al zin om lekker mee te blèren?

Daði Freyr speelt van 22.15 tot 22.30 uur op ESNS 01.

 

We blijven in feeststemming, want we gaan door met de Finse DJ Yotto. Hij tekende bij het Engelse deep house label Anjunadeep. Dit zorgde ervoor dat zijn muziek al snel de wereld rondging. Yotto kreeg support van smaakmakers als Pete Tong (6 Essential New Tunes) en Annie Mac (3 Hottest Records en een Essential Mix). In 2018 bracht de DJ zijn debuutalbum ‘Hyperfall’ uit. Yotto lanceerde in 2020 zijn eigen label: Odd One Out, waaronder hij onder meer al samenwerkingen met Lane 8 en Cassian uitbracht. Laat het feestje maar beginnen….

Yotto speelt van 22.40 tot 22.55 uur op ESNS 03.

 

Tot slot is het tijd om je avond af te sluiten met de Nederlands-Turkse band Altin Gün. De inspiratie achter de nummers van de band is Anatolische muziek. Dit genre ontstond in de jaren zestig en zeventig in Turkije: een combinatie van moderne rock met traditionele Turkse volksmuziek. Altin Gün neemt die nummers en steekt ze zo’n vijftig jaar later in een nieuw jasje. Bijna niemand verstaat er wat van, maar iedereen gaat helemaal los. Altin Gün heeft met hun unieke sound een tiende plek bemachtigt op de 3FM Live List 2020, deden het voorprogramma van Tame Impala en waren zelfs genomineerd voor een Grammy Award. In februari 2021 komt het album ‘Yol’ uit, waarop ze de Anatolische rock en Turkse psychedelische folk verder verbreden met dromerige 80’s synthpop en dansvloeruitstapjes. Maar eerst zullen ze het podium van Eurosonic Noorderslag betreden.

Altin Gün speelt van 23.00 tot 23.15 uur op ESNS 01.

© Mirella Waaijenberg | All Rights Reserved

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *