Eerste namen TakeRoot 2023

Op zaterdag 4 november vindt in De Oosterpoort in Groningen de 25e editie van TakeRoot plaats, hét festival for past, present and upcoming American music.

TakeRoot volgt de ontwikkelingen in Nashville op de voet, biedt grote namen uit het genre een podium en introduceert de nieuwe generatie in Nederland én Europa. Daarmee heeft het festival zich zowel landelijk als internationaal op de kaart gezet. Voor Europese muziekprogrammeurs is het festival een belangrijke plek om nieuwe namen te ontdekken.

Deze 25e editie borduurt voort op het succesverhaal dat TakeRoot al sinds 1998 is: een muzikale tijdreis door Noord-Amerika, bakermat van blues, country, folk, soul, rock en noem maar op.

De eerste namen van deze jubileumeditie zijn bekend: Josh Ritter, Fantastic Cat, Old 97’s, Thee Sacred Souls, Willi Carlisle, L.A. Edwards, Jerry Leger & The Situation, The Local Honeys en Kassi Valazza. We lichten de eerste drie alvast uit:

Zanger, songwriter, muzikant, kunstenaar en bestsellerauteur Josh Ritter brengt in april 2023 zijn nieuwe album Spectral Lines uit, geproduceerd door Sam Kassirer. Sinds zijn debuut aan het muziekfront in 2000 heeft de Amerikaan een enorme fanbase opgebouwd met zijn diepe, expressieve stem, scherpe teksten en gelaagde nummers. Zijn elfde album bevat tien nieuwe sfeervolle nummers over liefde, toewijding en wat het betekent om met elkaar verbonden te zijn. Ritter droeg het album op aan zijn moeder en “blijft op de toppen van zijn kunnen na een carrière vol hoogtepunten” (NPR Music).

Achter de poezenhoofden van Fantastic Cat schuilen vier grote namen uit de roots en americana: Anthony D’Amato, Brian Dunne, Don Dilego en Hollis Brown-frontman Mike Montali. In 2022 verscheen het debuutalbum The Very Best of Fantastic Cat: elektrische folk uit de jaren 60, rootsrock, countrysoul, powerpop, singer-songwriter, Dylaneske teksten en harmonieuze samenzang.

Al dertig jaar zijn ze on the road, de mannen van Old 97’s. De band uit Dallas, Texas was in de jaren negentig een van de pioniers én beste bands in de alt-countrybeweging. Op hun meest recente album Twelfth, geproduceerd door Vance Powell, laten ze horen nog lang niet uitgedoofd te zijn. Miller schrijft nog steeds prachtige liedjes over aandoenlijke losers en de zelfkant van het bestaan. “The Old 97’s dish up another dozen cuts of jagged roots-rock that further cement them as masters of the tunefully twangy”, schreef Paste Magazine. De band speelt dit jaar zijn enige Europese show… op TakeRoot in Groningen!

Meer namen worden later bekend gemaakt. Check hiervoor www.takeroot.nl en/of social media

 

TAKEROOT 2023

Zaterdag 4 november

SPOT/ De Oosterpoort, Groningen

Ticket: € 57,50 (incl. servicekosten)