Magoria in de Cacaofabriek, 16-04-2023

De rockopera ‘JtR1888’ van Magoria gaat over de befaamde seriemoordenaar Jack The Ripper. In 1888 maakte hij de straten van Whitechapel in Londen onveilig. Er zijn vele theorieën over wie de Ripper nou was en waarom hij moordde. Het befaamdste verhaal is dat Queen Victoria hem inhuurde om vijf prostitués te vermoorden, omdat haar zoon een kind bij een van deze dames had verwekt. Het gelijknamige album is al geruime tijd uit en vandaag is het de vierde keer dat het volledige verhaal van ‘JtR1888’ live wordt vertolkt.

De band bestaat naast bedenker en schrijver van het project, Mark Bogert, uit nog vijf andere instrumentalisten en 8 zangers en zangeressen. De vraag die ons tijdens dit concert bezighield was: heeft Jack The Ripper ook op het podium zijn slag geslagen? Zo is de verhaalverteller, Zora Cock, na het eerste concert niet meer gezien bij Magoria, maar hebben ze een goede vervanging gevonden in Nadine Pruim. De rol van chauffeur van Jack, genaamd Netley, was oorspronkelijk vertolkt door Sonny Pruim, maar ook hij is van het podium verdwenen. Gelukkig is daar Damian Petrus voor gevonden. Vandaag blijkt verder Peter Strykes, die de rol van inspecteur Aberline vertolkt, vervangen door Robert Soeterboek. En zelfs bij de instrumentalisten is er huisgehouden. Met gitarist Remy Hansen is een vervanger gevonden voor Bart Hennephof die Magoria heeft verlaten. Zijn het echte moorden? Nee, gelukkig niet. Het is een hele tour om alle veertien artiesten en de hele entourage bij elkaar te krijgen om deze productie live neer te zetten.

Het mooie is dat de rockopera elke keer wat anders klinkt. De nieuwe artiesten drukken hun eigen stempel op de vertolking van hun rol en hebben een eigen stijl van spelen. De band krijgt telkens meer chemie omdat ze steeds beter op elkaar zijn ingespeeld. Dat gecombineerd met deze zaal geeft een geweldig geluid wat door de zaal heen dendert. Of het nou een stevig nummer is waarin Jack The Ripper zijn moorden in de meest gruwelijke details bezingt of een gevoelig nummer na een imponerende solo op de toetsen: de rockopera staat als een huis. De fans zingen uit volle borst mee en genieten tot de laatste noot klinkt. De zaal is weer getrakteerd op een schitterende show zowel qua geluid als visueel door de prachtige bijpassende kostuums.

Heb je de kans gemist om dit project van Magoria live mee te maken? Houd de social media pagina’s van de band in de gaten, want ze komen er nog aan! Of ze dan ook weer in deze bezetting spelen is de vraag die ons voorlopig bezig houdt. Je weet maar nooit of Jack The Ripper zijn slag weer slaat.

© Daniël Nijveldt

 

 

Daniël Nijveldt
Recensent