Fun Lovin’ Criminals in De Oosterpoort, 22-10-2016

Überstonede vibe bij Fun Lovin’ Criminals in de Oosterpoort

 

Het is zaterdagavond, onze magen zijn goed gevuld met een homp vlees in de vorm van een burger. Een goede bodem leggen is essentieel als je weet dat je naar een optreden van FLC gaat. De kans dat je hier nuchter vandaan komt, is namelijk zeer klein tot nihil. We hebben tevens zelfkennis dus de nodige voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. Na een zorgvuldige voorbereiding begeven wij ons richting de Oosterpoort. In onze preview kon je al lezen dat dit een feestje is voor de mannen uit New York: het 20-jarige bestaan van hun album ‘Come Find Yourself’ is hier de reden van. Een album dat wij inmiddels uit ons hoofd kennen en kunnen dromen. Het is dan ook hun meest succesvolle album en voor het eerst spelen ze het gehele album live. Hier hebben we al een poosje naar uitgekeken.

We komen aan in de lobby die behoorlijk gevuld is met medestanders. De sfeer is nu al enorm chill wat aangeeft wat voor type publiek deze mannen aantrekken: ‘laidback and smooth as a mofo’. Dat had zo een zin kunnen zijn uit één van hun nummers. De mannen van FLC hebben een naam om wel eens ‘te laat’ te komen maar door onze doordachte voorbereiding, hebben wij deze irritatie volledig naast ons kunnen leggen en staan we in de zaal te chillen, totdat de Criminals besluiten het podium op te gaan.

Ze hebben wel humor, als de openingstune van Star Wars ingezet wordt, komen de mannen van FLC het podium op. Gelach om ons heen en brede grimassen. ‘Awesome’ horen we een liefhebber naast ons zeggen; deze man is duidelijk een fan en hij staat dan ook, met een grijns van oor tot oor, de opkomst van FLC te bewonderen. ‘Smooth as a motherf*cker’ pakt Huey zijn gitaar, gaat Frank ‘The Rhythm Master’ achter zijn drums zitten en neemt Brian ‘Fast’ plaats achter zijn scala aan instrumenten. Deze mannen zijn net als hun publiek wat ouder geworden en dat is te zien. Ze blijven desalniettemin ‘sexy as hell’. Ze openen met het nummer ‘The Fun Lovin’ Criminal’ en het gefluit en gejoel begint al meteen. We hebben hier duidelijk met een hoog fangehalte te maken, wat een uitstekende voorbode is voor de rest van de avond.

Bij het vierde nummer ‘Scooby Snacks’, wat toch wel hun grootste hit ‘ever’ is, staan er flink wat mensen te springen en te hupsen. Een ieder die het album kent, weet precies welk nummer hierna komt; ‘Smoke em’. Nog zelfs voor het starten van het nummer komen de rooksignalen door de zaal van de Oosterpoort walmen met de odeur van wiet, hasj of een combinatie hiervan. Neem het er lekker van want dit is toch wel summum van Nederland: vrijheid ten top. En daar profiteren de mannen van FLC van. Toch missen we wel een stickie op het podium. Ach, deze lui moeten ook performen dus we nemen het ze niet kwalijk. Mooi om te zien dat de stickies onder het publiek gedeeld worden, waardoor de saamhorigheid goed te merken is.

Na elk nummer dat ze spelen krijgen ze enorm veel liefde van het publiek door middel van gejuich, geklap en gefluit. Dit werkt ontzettend aanstekelijk dus we fluiten lekker mee. De vibe is merkbaar stoned en relaxed en daar sluit ‘King of New York’ perfect op aan. Geregeld wisselt Huey van gitaar alsof hij even van ‘chickie’ wisselt en het licht wordt ook op de gitaarwissel afgestemd. Vooral de muzikaliteit van Brian is bewonderenswaardig te noemen. Hij wisselt af van trompet naar basgitaar, van basgitaar naar toetsen en ach, waarom ook niet; basgitaar en toetsen tegelijk. De heren klinken met z’n drieën alsof ze met een formatie van minimaal vijf zijn. De volheid van hun sound is iets wat weinig bands kunnen bereiken met hetzelfde aantal muzikanten. Dat maakt hun live set een lust voor het oor. Ze vertolken natuurlijk ook nog de rest van het album en de sfeer blijft onveranderd.

Met het nummer ‘Mathedonia’ sluiten ze het eerste gedeelte van hun set af, gevolgd door een pauze. Ja, deze heren worden ook een dagje ouder natuurlijk. Dat geeft ons tijd om de bar eens verder te inspecteren. Na een pauze van ongeveer 20 minuten, komen de mannen weer op om ook andere hits te spelen. Met hits van onder andere de albums ‘Loco’ en ‘100% Colombian’, creëren ze over de gehele avond lekkere funky muziek gepaard met flink wat gitaarspel. Waar het eerste deel van de set enorm chill en stoned was, is de tweede helft energieker qua muziek en vooral met het nummer ‘Big Night Out’ gaat iedereen helemaal los en heeft men ineens ‘supermodels on his/her D’. Er zijn duidelijk echte feestgangers in de zaal want tijdens dit nummer wordt er confetti ‘gepopt’ terwijl de grote zaal van de Oosterpoort lekker mee zit te lallen.

Wat een mooie manier om het geheel af te sluiten en hoe toepasselijk om confetti in de mix te gooien wanneer iemand een jubileum viert. Na het laatste nummer ‘Will I Be Ready’, staan de mannen het publiek te bedanken met het nummer van ‘Dirty Dancing’: ‘The Time of My Life’. Iedereen zingt uit volle borst mee met grootse, wilde gebaren en met deze ‘echte’ afsluiter brengen ze net als in het begin, humor op de tafel. Na een paar diepe buigingen verlaten ze het podium. Onze muzikale buikjes zitten nog niet vol en de DJ, die in de hal staat te draaien, zorgt voor wat lekkere danceplaatjes waarbij de mensen nog even met hun voetjes van de vloer kunnen gaan. Qua bewegingen energieker dan bij het optreden van FLC. Qua sfeer nog steeds even relaxed als in de zaal. Wat ons betreft een goede toegift, verzorgd door de Oosterpoort.

© Kim Kloet | All Rights Reserved

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *