Froukje in Podium Victorie, 27-06-2021

Froukje is pas achttien jaar als ze zich begin 2020 met haar single ‘Groter Dan Ik’ in één klap populair maakt bij het Nederlandse publiek. Ze wordt in die tijd gezien als één van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. De single biedt haar dansbare en zelfgeschreven perspectief op de huidige klimaatcrisis. Het nummer gaat viral op internet en brengt Froukje op de radar bij onder andere 3FM en De Wereld Draait Door. Sindsdien is haar fanbase flink gegroeid. Zondagavond 27 juni speelt Froukje samen met haar band één van de eerste shows voor een ‘echt’ publiek. Wij waren erbij tijdens het Rooftop Concert in Podium Victorie. 

Stilte voor de storm. Het is vierentwintig graden, de lucht is grijs en er staat wat wind. De DJ die de avond opent, draait ‘Bitterzoet’ van Eefje de Visser, en de laatste gasten stromen binnen, terwijl het al aanwezige publiek gezellig zit te kletsen, wat drinkt en er wordt gelachen. Iedereen heeft er zin in en verlangt ernaar om na lange tijd (voor de meesten) hun eerste concert weer bij te wonen. 

Na met elkaar het glas te heffen of een kaasplankje te hebben gescoord, gaat het concert dan eindelijk beginnen. Froukje wordt aangekondigd en de band, bestaande uit Pieteke Dik (bas), Yvette Terpstra (gitaar), Julius van E (toetsen) en Jasper Samsom (drums), betreedt het podium. 

De band zet de bekende hit ‘Groter Dan Ik’ in en het feestje is begonnen. Hoewel het publiek nog wat op gang moet komen, zingt en danst een groot deel al mee vanuit hun stoel. De menigte bestaat vooral uit twintigers die gezellig met elkaar op stap zijn en die eindelijk weer kunnen genieten van hun favoriete artiest. Het is in eerste instantie nog even wennen dat je geen mondkapje meer op hoeft en dat ook andere regels zijn versoepeld. Maar dit went gauw.

Gedurende het concert wordt iedereen steeds losser, ook Froukje geniet zichtbaar tijdens het optreden. Ze maakt grapjes tussendoor, danst er lekker op los en vertelt hoe bizar ze het vindt om nu eindelijk voor een publiek op te treden. “Het is raar om iedereen nu recht aan te kunnen kijken, maar ik vind het ook wel weer leuk!”

De lichten veranderen continu van kleur, dan zijn ze groen, dan blauw, dan verandert het weer. De rook uit de rookmachine zorgt in combinatie met het licht voor een magisch effect. We zijn echt weer bij een concert, zoals we het kennen. Iedereen is blij en uitgelaten.

Froukje speelt vanavond ook een paar nieuwe nummers, waaronder ‘Een Teken’ en de nog uit te komen nieuwe single ‘Niets Tussen’. De fans luisteren aandachtig naar de nummers, deze komen zichtbaar bij hen binnen. In het publiek wordt een meisje geraakt. De tranen rollen over haar wangen en haar vriendin slaat een arm om haar heen om te troosten. Froukje verrast ons ook met een nummer op gitaar, hiervoor leent ze de gitaar van Yvette. Hoewel we haar nog niet eerder zagen optreden met gitaar, was dit weer een echt Froukje nummer, en wat voor eentje…

Als afsluiter spelen ze ‘Ik Wil Dansen’. Mensen staan op en iedereen begint spontaan te dansen en mee te zingen. Iedereen voelt zich vrij. Als klap op de vuurpijl neemt Froukje ook nog even tijd om een praatje te maken met haar fans en om op te foto te gaan. Wat was deze avond een feestje. We hebben het nog net droog kunnen houden, de band was fenomenaal, mensen zitten weer vol positieve energie en we kunnen er weer een tijdje tegenaan. Wij zijn blij dat we hierbij waren en we hebben ervan genoten. 

Het Rooftop Concert in Alkmaar is nog maar het begin van een jaar vol optredens voor Froukje en haar band. Ze doet verschillende poppodia aan de komende maanden en staat in augustus op Lowlands. 


© Mirella Waaijenberg | All Rights Reserved

 

Mirella
Waaijenberg Recensent