Fanfare Ciocarlia in De Oosterpoort, 15-09-2016

Hete nacht zoekt dito publiek

 

Op Welcome to The Village was het optreden van Fanfare Ciocarlia voor ons hét gemiste feestje kennelijk en dus gaat Concertcamera voor de herkansing, ditmaal in de Oosterpoort te Groningen. Als we de Kleine Zaal binnenlopen zijn we even bang dat we verkeerd zijn. Begrijp ons niet verkeerd, maar bij een energiek roma-zigeuner feestbandje verwacht je geen zittend publiek met een gemiddelde leeftijd van 60+.

A la, we zijn er nu eenmaal en wachten met smart op het hossende publiek en de lekkere energie die deze band uitstraalt en wat deze Indian Summer nacht verlangt.

BAM! Als uit een roes ontwakend, worden we in al onze ledematen wakker geschud met de diepe drumgeluiden van de jongste van het stel, want ook de gemiddelde leeftijd van de band liegt er niet om. Met z’n twaalven staan ze daar, allen strak in het zwart gekleed, waarvan naast de twee drummers de overige tien muzikanten hun prachtige koperen blaasinstrumenten in de handen nemen. Het publiek wordt meteen uitgenodigd te komen dansen en terecht, deze muziek smeekt om swingende heupen en stampende voeten.

Een handjevol enthousiastelingen begeeft zich naar voren en dansen van begin tot eind. Met een beetje fantasie wanen wij ons in de zwoele zomerzon van welk willekeurig festival dan ook en snappen meteen waarom dit zo’n feestje was in Leeuwarden halverwege de maand juli.

Ook al gaan de kleine dertig man publiek voor het podium enthousiast genietend tekeer, op de achtergrond blijft het gros van het publiek rustig zitten op de comfortabele bankjes van de kleine zaal.

Het concert is al met al een afwisselend geheel, van tragische roma folk tot meeslepende funkiness, met onbekende en vaag bekende klanken en afwisselende zangers en leadmuzikanten. Je komt letterlijk ogen en oren tekort en we hebben ons vanavond zeker muzikaal kunnen laten verrassen.

Is deze band een aanrader? Zeker. Voor zowel de serieuzere muziekliefhebber als voor de feestbeesten onder ons. Voor de eerste categorie, volgens ons hebben jullie vanavond een topavond gehad. Goed geluid, vermakelijke show en strak gespeeld. Voor die laatste categorie zouden we adviseren: check deze band in passende ambiance. Lekker buiten met je blote voetjes in het zand en met een lekkere borrel on the side.

© Regine Pijning

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *