Charlotte Wessels in Neushoorn, 13-05-2023

Support act: "Blackbriar"

 

Het is gezellig druk in de grote zaal van Neushoorn in Leeuwarden als de lichten doven en de band Blackbriar het podium betreedt. De eerste tonen van ‘Madwoman in the Attic’ worden ingezet. Gelijk vanaf deze tonen is het al duidelijk dat de band er zin in heeft deze avond. Ze stralen veel plezier uit en zetten het publiek gelijk aan met hun energie. Als de betoverende zangeres Zora Cock haar karakteristieke zang laat horen, is de band uit Assen helemaal compleet. Het podium wordt volop benut – vooral door Siebe de bassist – die wat ons betreft de prijs verdient van meest beweeglijke bassist uit Nederland. Ook de gitaristen zijn maar wat blij met de draadloze technologie, want anders raakten ze overal in de knoop.

Blackbriar speelt deze avond ruim drie kwartier en neemt ons mee langs verschillende EPs en het album ‘The Cause of Shipwreck’. Uiteraard is er ook aandacht voor hun laatste single ‘Crimson Faces’ van het nog te verschijnen tweede studioalbum. Het nummer klinkt live erg goed en past bij de kenmerkende mystieke klanken van de band, wat alweer veel goeds belooft voor de rest van het album. De mix van rock en alternatieve metal voorzien van symfonische klanken blijft toch een perfecte combinatie voor deze talentvolle band, die hoorbaar weer een grote stap heeft gemaakt. Het publiek is duidelijk opgewarmd en men wil eigenlijk nog wel meer. Een voorprogramma als dit is toch wel weer erg lekker.

Het podium wordt omgebouwd en klaar gemaakt voor Charlotte Wessels en haar 4-koppige band. Het ronde scherm wordt vrijgemaakt en er verschijnt een beeld van een steeds groter wordende Charlotte. Het is duidelijk dat er vanavond wordt gewerkt met visuals. Ook de verlichting deze avond, wat bij Blackbriar al duidelijk was, is schitterend verzorgd. Charlotte laat bij haar opkomst merken dat ze echt een kunstenaar in muziek is. Over alles is goed nagedacht. Haar bewegingen zijn soepel en met toevoeging van extra stemmen en echo’s vanuit de MIDI-controller die Charlotte zelf bedient, zit de avond vocaal erg sterk in elkaar. Ook gitarist Timo Somers laat met technische solo’s horen, en zien, wat hij allemaal in petto heeft. Van akoestische gitaar tot zijn 8-snarige elektrische instrument, alles is tot in perfectie gespeeld en brengt de zaal in een heerlijke flow.

Het scherm wordt niet alleen gebruikt voor een projectie van voor, maar ook met verlichting van voor en achter het scherm. Doordat Charlotte tijdens een behoorlijk deel van de show gebruik maakt van twee danseressen – Lidewij Bouter en Kiki Boot – krijgt de zaal een visueel spektakel voorgeschoteld. Halverwege de set komt Zora Cock terug op het podium om de net uitgebrachte cover single ‘Mary on a Cross’ te spelen. De zangeressen zijn zichtbaar goed op elkaar ingespeeld en hebben een chemie samen waardoor deze versie van het nummer van Ghost meer dan geslaagd is.

Drummer Joey Marin de Boer en bassist Otto Schimmelpenninck van der Oije komen samen met Timo uit voormalig Delain en vormen met Sophia Vernikov de rest van de band. Ze zorgen ervoor dat deze avond behalve voor het oog ook qua muziek tot in de puntjes is verzorgd. Gezamenlijk verrassen ze Charlotte om op deze bijzondere verjaardag het toch wel verplichte ‘Happy Birthday’ te spelen wat door de zaal enthousiast wordt meegezongen. Op het scherm worden alle verjaardagwensen van haar Patreons getoond, een avontuur dat Charlotte exact drie jaar geleden is gestart. Ze geniet zichtbaar van dit moment op deze speciale avond.

Ook aan mooie avonden komt een eind, maar uiteraard niet voordat er nog afscheid is genomen van de fans door in de lobby tijd te nemen voor de verhalen, de cadeautjes van fans en uiteraard met taart. Charlotte Wessels heeft – met haar band en ook met support van Blackbriar – een schitterend verzorgde avond vol entertainment neergezet. Met nog één show te gaan, over twee weken in Mezz, Breda, zit deze clubtour er bijna op. Mocht je hem gemist hebben, dan is dat je laatste kans.

© Daniël Nijveldt

 

 

 

Daniël Nijveldt
Recensent