Ben Caplan & The Casual Smokers in de Oosterpoort, 02-11-2016

Warme, vriendelijke sfeer in De Oosterpoort

 

Aan Darlyn de eer om het publiek op te warmen vanavond. Darlyn is in 2014 begonnen, zangeres Diwa ken je misschien nog als achtergrondzangeres van Douwe Bob, we zijn dankbaar dat zij de sprong twee jaar geleden heeft gemaakt om als frontvrouw verder te gaan, want dat doet ze goed. Darlyn deed mee met de popronde in 2015 en bracht eind 2015 de EP ‘Fallow Land’ uit. Eerder dit jaar mocht de band al in het na-programma van Mumford and Sons spelen en wij begrijpen waarom. Deze band heeft een lekkere sound – zwoel en stoer, liefelijk, maar dan wel in cowboyboots. Het publiek reageert enthousiast en de zaal stroomt langzaamaan steeds voller. Bij de intiemere nummers weet Darlyn de zaal stil te spelen. Wij zijn onder de indruk en swingen lekker mee op het laatste nummer ‘Stepping Stone’. Hopelijk gaan we gauw meer zien en horen van deze band.

Het grote (en in dit geval, iets te lange) wachten is natuurlijk op Ben Caplan, Canadese Viking met rauwe folkstem vanonder een vurige baard. Met twee albums op zijn naam en diverse succesvolle tours, staat hij nu voor de inmiddels vijfde keer Groningen te verwarmen. Eerder speelde hij al twee keer in zowel Simplon als Vera. Met zijn band The Casual Smokers komt hij enthousiast het podium op: “Groningen!! We meet again!” Terwijl de herfst buiten in al zijn guurheid raast, lijkt de kleine zaal van de Oosterpoort langzaam te veranderen in een buurtcafé, waar de haard woest brandt en de whisky in overvloed geschonken wordt door de rondborstige kastelein.

Ben Caplan en band opent de avond meteen met een feestje, een feestje van het weerzien van vrienden, zo voelt het. Na vier nummers spreekt Caplan ons toe in het Nederlands: “Oh Groningen,  het is hier geweldig,  ooh Groningen,  het is hier gezellig!  ….Been practising that all year.”  Gelach en gejuich vanuit het publiek, maar als hij vervolgens plaats neemt achter de piano en de eerste noten speelt,  is de sfeer subiet intens. Muisstil is het in de zaal. We krijgen zin in kerst en sneeuw, kom maar door met die kou, want wij hebben Ben om onze harten en zielen te verwarmen.

Hulde aan de band die de diverse sferen perfect weet op te bouwen. Van blues tot jazz, van feest tot weemoed en verdriet om vervolgens snel weer terug naar de toog te hossen om nog een pint te pakken. Wakker ‘t vuur nog eens aan.  Dit is een prachtige avond met top muzikanten, met liefde voor muziek en liefde voor het publiek.

Aan het eind van deze mooie nacht neemt het publiek langzaam afscheid en waagt zich een weg door de natte straten van Groningen. Onderwijl staat Ben met St Pieter nog een borrel of twee, drie te pakken om de avond, het leven, nogmaals door te nemen.

© Regine Pijning | All Rights Reserved

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *