5 Seconds Of Summer in de AFAS Live, 19-04-2022

Ruim 24 uur voor showtime stonden er al fans bij AFAS Live in Amsterdam, dit kan altijd maar één ding kan betekenen: er staat een show met diehard fans geprogrammeerd. Dinsdag 19 april werd het podium bestierd door het Australische 5 Seconds of Summer.

De show is zo’n twee jaar uitgesteld waardoor de heren en hun crew alle tijd hebben gehad om te werken aan het maken van een onvergetelijke tour. Nog voordat het voorprogramma begint, worden er meerdere video’s afgespeeld waarin de heren in sketches spelen. De set wordt vervolgens geopend met een gigantisch scherm vol visuele effecten. Het voelt vanaf een afstand alsof je in de wereld van 5SOS getrokken wordt, maar dichterbij gezien kijk je naar een grote stellage waar de band zich achter verschuilt. De show start met ‘No Shame’, een nummer van het recente album ‘CALM’, dat vlak voor de pandemie uitkwam. Wat direct opvalt is de overgang in nummers, je merkt bijna niet dat ‘Easier’ wordt ingezet vanwege de soepele transities. Deze overgangen zijn tijdens het gehele concert te horen.

Dat de heren gegroeid zijn in hun geluid moge duidelijk zijn. De show is volwassener dan voorheen en maakt plaats voor nieuwe muziek, waardoor grote hits als ‘Don’t Stop’ opzij stappen voor ‘Complete Mess’ en ‘Take My Hand’. Toch zijn een aantal dingen nog precies hetzelfde als in voorgaande tours; alle clichés, zoals ‘Amsterdayum’ en en ‘This is our favorite city’ komen voorbij. Toch maakt dit vrij weinig uit voor het publiek, na iedere gesproken zin klinkt een luid gejoel en elk verzoek van frontman Luke Hemmings - van schreeuwen tot handen in de lucht - wordt direct braaf uitgevoerd. Wanneer de show tot een eind komt, komen ook de visuals weer samen. Want waar de show startte met de gehele band in een laserlicht, zo eindigt het ook.

Al met al laat 5 Seconds of Summer zien dat ze het live vermaken niet verleerd zijn, al zouden wij de volgende keer het scherm aan de voorkant van het podium lekker in de lucht laten.

© Yaël Bakker | All Rights Reserved

 

Yaël Bakker
Recensent / Fotograaf